— I alle andre deler av arbeidslivet er søkere beskyttet av lovverket fra å bli spurt om samlivsform og kjærlighetsliv i et jobbintervju, eller at dette vektlegges i ansettelser, sier Utgård som er nestleder i Møre Bispedømmeråd.

Hun representerer Åpen Folkekirke, og vil ha bort formuleringen i stillingsutlysninger som åpner for å spørre om samlivsform.

Spør om søkernes sexliv

— Å spørre om samlivsform vil i praksis bli det samme som å spørre om seksuell orientering, og sånn sett diskutere en søkers sexliv. Det hører ikke hjemme i et jobbintervju, sier Utgård.

— Jeg er opptatt av hvilke kvalifikasjoner en jobbsøker har, ikke hvem han eller hun er kjæreste med. Det er utfordrende å få nok kvalifiserte søkere til prestestillinger i distriktet. Det er en kjent sak blant nyutdannede prester at Møre er et bispedømme som fortsatt vektlegger samlivsform, underforstått seksuell orientering. En må altså være ikke-skeiv for å bli vurdert til jobben.

— Det må da være verre å ikke ha en prest enn å ha en prest som tilfeldigvis er skeiv, sier Utgård.

Møte i Molde

Spørsmålet etter samlivsform skal diskuteres fredag i Møre Bispedømmeråd. Medlemmene skal ta stilling til denne formuleringen i utlysningsteksten:

«Opplysningar om samlivsform vil bli etterspurt og kan bli vektlagt».

Praksis fra fortida

— For å kunne spørre om samlivsform i et intervju, må en slik formulering stå i utlysningsteksten. Vi i Åpen Folkekirke har tre av ti representanter i bispedømmerådet, og kommer til å foreslå at formuleringen blir fjernet. Det vil den, før eller senere bli, for denne praksisen er et vedheng fra fortida som ikke hører hjemme i vårt moderne samfunn, sier Utgård.