Oljepress mot Støre og de blåblå

Oljebransjen ber Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre få fortgang i arbeidet med en konsekvensutredning i Lofoten. Miljøbevegelsen fortviler.
Nyheter

– Utrolig nok er debatten om oljeboring i Lofoten i gang igjen. Det er så hinsides all fornuft at jeg får vondt langt inn i margen, skriver WWF Norges generalsekretær Nina Jensen i et Facebook-innlegg onsdag.

Det tre største partiene på Stortinget kan gå sammen og skaffe flertall for å utrede konsekvensene av oljeaktivitet i deler av området kjent som LoVeSe (Lofoten, Vesterålen og Senja). Til nå har de blåblås avtale med KrF og Venstre satt en stopper for flertallets ønske, slik SV også gjorde det da de satt i regjering med Ap.

Reiten om Ap sin oljeåpning:

Reiten om Ap sin oljeåpning: – Et rått spill

– Det er Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen her, sier Steinar Reiten om at Ap nå kan gå sammen med regjeringen om å konsekvensutrede for olje i sårbare havområder.


– Det er utrolig trist at den viktigste beslutningen i vår tid skal hvile på de minste partiene. Det er på tide at de største partiene tar dette ansvaret, sier Jensen til NTB.

Også Naturvernforbundet og Bellona reagerer på at det kan bli åpnet for oljeleting i sårbare havområder.

Ber regjeringen fremme saken

Aps landsmøte besluttet i vår å gå inn for konsekvensutredning i områdene sør for Lofoten (Nordland VI) i den kommende stortingsperioden. Partileder Jonas Gahr Støre sa tirsdag kveld til NTB at dette er en sak han kan samarbeide med regjeringspartiene om.

Raser mot mulig oljeåpning

Det er trist, og et tegn på tidens galskap, at Arbeiderpartiet allerede dagen etter valget åpner for en diskusjon om oljeåpning i Lofoten, mener WWF.


– Vi skal ha gjennomslag for mest mulig av Aps politikk. Jeg deler ikke ut enkeltsaker nå, men dette er en av flere saker jeg skal jobbe for når jeg kommer tilbake til Stortinget.

– Så det kan bli en sak dere kan samarbeide med regjeringen om?

– Ja, en av flere saker.

Men onsdag presiserer han at Ap ikke har planer om å fremme dette som egen sak for Stortinget.

– I en så stor sak som gjelder olje- og gassvirksomheten, så er det naturlig at et slikt forslag kommer fra regjeringen, sier Støre til NTB.

Han viser også til det vedtatte partiprogrammet, der det heter at åpning av nye områder skal skje skrittvis og at Ap vil legge stor vekt på de helhetlige forvaltningsplanene, som balanserer oljenæringens interesser mot andre hensyn.

Oljebransjens framtid

Aps signaler ønskes velkommen av oljebransjen selv, som er ivrig etter å finne nye områder å satse i etter at Johan Castberg-feltet er ferdig utbygget i 2022.

– Det er viktig at vi klarer å komme i gang med konsekvensutredning av virksomhet i dette området. Derfor forventer jeg at de tre partiene som har et så stort flertall i Stortinget, gjennomfører det de har sagt de skal gjøre, sier Norsk olje og gass' sjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som i en årrekke var Ap-statsråd og stabssjef for statsminister Jens Stoltenberg.

Han mener det vil være problematisk «hvis Stortingets brede flertall ikke kommer til uttrykk».

LO-forbundet Industri Energis leder Frode Alfheim ser for seg et bredt forlik på Stortinget om konsekvensutredning av Nordland VI. Men han støtter Støre i at et forslag først må legges fram av regjeringen.

For Venstre-leder Trine Skei Grande er saken svært viktig når hun neste uke begynner forhandlinger med statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen om veien videre for samarbeidet.

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke ha noen ny samarbeidsavtale med de blåblå, men sier til NTB at denne saken er viktig når partiet skal diskutere veien videre. KrFU-leder Ida Lindtveit innrømmet overfor NRK onsdag morgen at det kan bli vanskelig å hindre oljeboring i nord uten et forpliktende samarbeid.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) talte i valgkampen varmt for å åpne for oljevirksomhet i nord. Når NTB nå spør om et forslag er på trappene, nøyer han seg med å vise til forhandlingene mellom de borgerlige partilederne. Men overfor E24 bekrefter han at det er mulig å gå sammen med Ap i denne saken.