Rasfare ved «Mannen»:

Varsler stor skredfare for «Veslemannen»

Hever farenivået til oransje - høyt, fordi det er venta relativt store nedbørsmengder.

ILLUSTRASJONSFOTO: Ekseth/Gedde-Dahl / NTB scanpix 

Nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om oransje farenivå for «Veslemannen». Skalaen for farenivå har fire trinn: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød).

Det er venta mye nedbør i området kommende dager - mest tirsdag, der det ifølge yr.no kan komme over 30 mm i løpet av 24 timer.

Har beveget seg en meter i år: Følg Veslemannen millimeter for millimeter

Kontrollert ras ved rødt nivå

NVE har i sommer forberedt seg på et kontrollert ras i fjellpartiet og pumpet vann fra et vann på baksida av «Mannen» opp i flere store tanker. Vannet skal sprøytes gjennom slanger ned i sprekkene i fjellpartiet og få Veslemannen til å rase ut. Dette skal skje når bevegelsene er store og folk i faresonen er evakuert.

- Det vi har sagt tidligere er at vi er klare til å sette i verk dette tiltaket, hvis nivået blir rødt. Dette gjelder fortsatt. Men: Alt ved oransje nivå er vi i kontakt med kommunen og de som bor i området, slik at de er orientert, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

- Så får vi se hvor mye nedbør det blir som faktisk kommer. Det vi imidlertid har sett er at fjellet reagerer svært fort på nedbør, legger han til.

Neste gang det pøsregner kan Veslemannen rase

Alt er klart for å teste ut prosjektet som skal få deler av fjellet Mannen til å rase. Nå er det været som avgjør.


NRK Møre og Romsdal melder tirsdag at at sauene på Horgheim er flytta, men menneskene foreløpig ikke er evakuert.

– Vi forbereder oss på at rasfaren kan øke til rød beredskap og evakuering, sier fylkesberedskapssjef Stine Sætre til NRK tirsdag.

Les flere saker om «Veslemannen»

Les flere saker om det rasfarlige fjellpartiet «Mannen»