– Det er mer aktivitet hos hjorten nå enn på Mannen.

Oddgeir Flydahl løfter blikket et par sekunder fra kikkerten, der han sitter i en oransje varebil med åpen bakdør. Derfra har han utsikt rett opp mot den ustabile delen av fjellet Mannen - Veslemannen.

Snart mørkner det, og da blir det lite å se på. Da må han i stedet stole på ørene.

– Hører du fjellet over trafikken?

– Ja, det høres godt, sier Flydahl, som ikke blir skremt når han hører steinsprang.

Mannen Fjellpartiet Veslemannen tirsdag kveld. Foto: Sofie Svanes Flem

– Det raser jo heile tida. De som bor her er vant med at det går steinsprang herfra, sier han.

Også de siste dagene har det gått mange steinsprang i fjellet. Det siste døgnet har derimot ikke de utsendte fra Sivilforsvaret registrert noen lyder fra Mannen.

SE OGSÅ: Utforsk Veslemannen i 360 grader

Følg Mannen direkte her.

Fortsatt store bevegelser - men klarer ikke øke

Til tross for få steinsprang og lyder, er det fremdeles stor bevegelse i Veslemannen, sier Lars Harald BLikra i NVE tirsdag kveld.

Ifølge siste kveldsrapport tirsdag kveld beveger fjellet seg nå fremdeles 15 cm i døgnet i øvre del, og 1 cm i nedre del. Omtrent på samme nivå som tidligere i dag - men likevel en nedgang fra de rekordstore bevegelsene som har vært.

– Men det er kaldt, og det snør, og det er ingen naturlig tilførsel av vann nå. Etter at vi begynte vanntilførselen har Mannen bremset bevegelsene. Ved å tilføre vann klarer vi å opprettholde bevegelsene, men vi klarer ikke å øke dem, sier Blikra.

NVE begynte å pumpe vann ned i sprekkene klokka 02.30 natt til tirsdag. På toppen har de tre tanker som rommer totalt 38.000 liter vann. Samtidig har de kapasitet til å pumpe 4.500 liter i timen opp fra et vann 200 meter lengre nede. I natt valgte NVE å samle opp vann i tankene, for så å tilføre mye på en gang.

Fra klokka 12 gikk man over til en ny strategi

, med pumping av mindre mengder vann jevnt og trutt.

Pumping NVE har ansatte på toppen av Mannen for å styre tilførselen og pumpingen av vann. Vannet pumpes opp i tre tanker på toppen, og føres i slanger ned i den ustabile delen av fjellet. Foto: NVE

– Vi fortsetter med dette utover kvelden, så fårå vi etter hvert vurdere hvor lenge vi skal gjøre det, sier Blikra.

– Vi vet jo at beboerne er i høgsetet, og ønsker ikke at de skal være evakuerte lengre enn nødvendig på grunn av det vi gjør, legger han til.

Onsdag og utover uka er det også meldt kaldere temperaturer. Noe som i så fall vil bety at fjellet igjen vil stabilisere seg.

– Et slit

Tirsdag kveld, oppe ved bunnen av Mannen, er det foreløpig lite lyder å høre fra fjellet. Nå er det i stedet en skikkelig hjortebass vi hører fra skogen under det bratte fjellet. Men Flydahl lytter likevel trofast videre.

– Hva tenker du mens du sitter her og lytter?

– Jeg tenker jo først og fremst på beboerne, sier Flydahl i Sivilforsvaret.

Ikke skremmende Akkurat nå er det stille, men Flydahl har tidligere hørt steinsprang fra lytteposten. Han blir ikke redd. - Steinsprang går det ofte her, sier han. Foto: Sofie Svanes Flem

Isfjordingen kjenner flere som bor der.

– Det er jo et slit å måtte flytte inn og ut. Å kunne bli ferdig med det hadde vært veldig bra, sier han.