Ishavsmuseet ut i kulden

Ishavsmuseet Aarvak på Brandal får ikke søke om penger fra fylket som følge av at de ikke vil være en del av Sunnmøre Museum.

Historie Ishavsmuseet Aarvak på Brandal får ikke søke om penger fra fylket. Det bestemte fylkestinget  Foto: innsendt

Nyheter

- Styret og ledelsen for museet har hatt flust av muligheter for å være med. Men de vil heller definere seg selv utenfor, jeg forstår det rett og slett ikke, sier leder av kultur- og folkehelseutvalget, Marit Nerås  Krogsæter.

Museumssektoren i fylket er i dag sentraliseret sammen til tre enheter. En for Nordmøre, en for Romsdalen og en for Sunnmøre. Ishavsmuseet på Brandal har meldt segt ut, og vil ikke være en del av Sunnmøre museum. Som følge av det setter flertallet i fylkestinget foten ned og nekter dem å søke penger direkte fra den fylkeskommunale potten som går til museene.

- Lar vi andre komme inn vil vi slå beina under det som var grunnlag for museumsreformen, sier  Krogsæter.

Leder i kultur- og folkehelseutvalget, Marit Nerås Krogsæter. 

 

Et forslag fra Frps Franks Sve om at Ishavsmuseet skulle få muligheter til å søke ble stemt ned mot 15 stemmer.

- Vi avvist forslaget fordi vi må sette tydelige krav til de som skal være med. At Ishavsmuseet ikke er med i konsolideringen som museene har gjort, er problemet, sier Krogsæter.

- Er en av grunnen at dere ikke har tillit til den sittende ledelsen?

- Nei, det er det ikke, jeg har ikke hatt noen dialog med ledelsen Det blir gjort en fantastisk jobb ved Ishavsmuseet, sier Krogsæter.

Hareid-ordfører Anders Riise var blant dem som argumenterte for at Ishavsmuseet burde få muligheter til å søke om penger.

- Det finnes flere andre institusjoner museumsinstitusjoner i fylket som ikke er en del konsolideringen av museene, men som likevel kan søke støtte fra fylket, påpekete Riise.