– Det er ikke kamp mellom Kristiansund, Molde og Ålesund. Skal vi klare å videreutvikle regionen Møre og Romsdal, så er det Bergen, Trondheim og Oslo som er utfordreren vår, sa fylkesmann Lodve Solholm på Moakonferansen torsdag.

– Vi vinner ikke den kampen ved å skjelle ut hverandre, sa Solholm.

Han sa at sunnmøringene er «sure» fordi det bygges nytt sjukehus på Hjelset, fordi de ikke tror det blir nok penger igjen sjukehusa på Sunnmøre.

– Visst blir det penger igjen. La vi nå bygge sjukehuset ferdig, og så tar vi neste steg, sa Solholm.

Og nevnte avisa Tidens Krav i Kristiansund som en årsak at til at fylket, spesielt Kristiansund og Nordmøre, taper på fortsatt sjukehusstrid.

– Jeg er veldig skuffet over media. Media har heller ikke skjønt at det vi står overfor, det er å bygge Møre og Romsdal, sa Solholm.

Når avisene på lederplass, og også NRK, fyrer opp under slåsskamp mellom fogderia, så svekkes hele fylket mot de vi skal konkurrere med, mener Solholm.

– Nå må media være med politikerne i fylket og bygge opp Møre og Romdal som en sterk region. Vi må akseptere demokratiske vedtak, sa han.

«Håpløse Ålesund»

Fylkesmannen mener Ålesund har vært «håpløs» og holdt på med omkamp om alt i alle år. Han mener sunnmøringer og nordmøringer har mye å lære av Molde.

– Look to Molde! De har vært flinke på dette. De har slåss som hund og katt, de også. Om stadion, Seilet, kulturhuset og Romsdalsmuseet. Men når vedtaket var fattet, så gikk alle inn for at dette skal vi få til uten mer forsinkelser, sa Solholm.

– Legg vekk kjepphestene og se litt lenger fram enn egen nese, oppfordret Solholm, som ber byene om å være mer rause mot omlandet sitt.

– Det har ikke vært kjennetegnet til Ålesund gjennom årene. Men det har blitt en bedring i det siste, sa Solholm. Og og ga ros til Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) for arbeidet med nye Ålesund.

Den avtroppende fylkesmannen etterlyser entusiasme, engasjement og ildsjeler som brenner for bygging av fylket.

– Vi har alle forutsetninger til å kunne klare det. Men fortsetter vi å bare arbeide for det som er oss nærmest, så mislykkes vi. Da havner halvparten av fylket i Trøndelag og den andre halvparten havner i det nye store Vestlandsfylket.

– Vi må samarbeide når vi kan. Da må vi ikke bare gjøre det i Ålesund by, utenfor Nørvasundet, sa Solholm.

Han nevnte ilandføring av gass til Nyhamna i Aukra som et godt eksempel på samarbeid som gagner hele fylket.

– Samarbeid gjør oss sterke. Uenighet gjør oss svake. Da blir til et lett bytte for rovdyra som bor sør, øst og nord for oss, sa fylkesmannen.

– Svært spesielt

– Det Solholm kommer med her er svært spesielt, og noe jeg ikke tror han får oppslutning for andre plasser enn i Molde, sier Hans Kjetil Knusten, politiker for Sunnmørslista på fylket og Ålesundslista i hjembyen

– Med all respekt for Lodve Solholm som er en av landets dyktigste fylkesmenn; å tro at bygging av nytt sjukehus på Hjelset ikke vil påvirke sjukehustjenesten i Volda og Ålesund, er som å tro på julenissen, sier Knutsen. Han sier at politikere, media og andre sjølsagt er i sin fulle rett til å snakke for sin by og sitt nærsjukehus.

– Solholms tanker om medias rolle er gammelmannstanker jeg trodde var utdødd på 70-tallet, sier Knutsen, selv tidligere redaktør i Sunnmørsposten.

– Det er først og fremst to ting som har gjort at Molde lykkes i mye. Det er Røkke og fylkeskommunen, sier Knutsen. Han tror ikke Møre og Romsdal vil bli spist opp av store region-rovdyr.