Under en byutviklingsdebatt på Teaterfabrikken torsdag kveld ble avtroppende stortingspolitiker Harald Tom Nesvik spurt hvor mange ganger han har blitt kontaktet av politikere i Ålesund i forbindelse med lobbyvirksomhet.

Få henvendelser

– Hvis du ser bort fra de siste to årene, og tar de åtte foregående, er tallet null. I denne perioden har jeg hatt ett møte med regionen her, knyttet til bypakken. Det er ett møte, ingen andre telefoner. Men jeg har hatt noen møter med Sunnmøre regionråd knyttet til fengselet, svarte Nesvik.

Når han sier «null», snakker han om kontakten på politisk nivå.

– Man møter selvsagt folk på konferanser og lignende. Men jeg er overrasket over at man ikke bruker Stortinget mer, eller riktigere, enn man har gjort. Jeg er nesten rystet. Jeg sitter med inntrykk av at politikerne i Ålesund har mer enn nok med seg selv, og så glemmer de å spille inn i miljøene hvor beslutninger fattes. Da kommer man helt på «ratataen», for å si det på godt sunnmørsk, fortsatte Nesvik.

Flere samtaler med ordføreren i Molde

Han tar over for Lodve Solholm som fylkesmann 1. januar 2019. Torsdag kveld snakket han relativt «upolitisk», for å sitere ham selv.

– Jeg har hatt ti ganger flere samtaler med ordføreren i Molde enn ordføreren i Ålesund. Det er fullt ut mulig å bruke kanalene, og for å komme seg videre så må man det, sa Nesvik.

– Eneste som har «lobbet»

Ordfører Eva Vinje Aurdal svarte at hun er veldig bevisst på at Ålesund kommune ikke har utnyttet mulighetene godt nok. Hun har også spurt seg om organisasjonen har vært godt nok rigget.

– Men eneste gang du, Harald Tom Nesvik, har sagt noe positivt om meg i hele ditt liv, det var under arbeidet med bypakken, da du sa: «Du er eneste ordføreren i Ålesund som har vært her», repliserte hun.

– Nesvik har ikke helt oversikt. Jeg har vært i Oslo ved flere anledninger og «lobbet inn» blant annet bypakken, både i møter med ulike departementer og partigrupper. Nå skal jeg ned på justiskomiteens høring om fengsel. Sunnmøre regionråd har vært der før. I tillegg arbeider vi bredt og tett opp mot fylkeskommunen, som jobber for å ivareta våre interesser, utdyper Ålesund-ordføreren til Sunnmørsposten.

– Rett blikket framover

Men det var flere i paneldebatten som ble ledet av Pål Bakke.

Dag Olav Tennfjord (Skodje-ordfører), byforsker Erling Dokk Holm, Kjell Nordström (doktor i økonomi), Ole Søvik (byplansjef i Ålesund) og Dag Willy Føreland (byplanlegger i Kristiansand) – var også på plass under «byutvikling by night», som ble arrangert av Bypatrioten og Moakonferansen.

Flere fokuserte på at det ikke nødvendigvis var det viktigste å lobbe inn mot sentrale myndigheter. Tilrettelegging og styrking av lokalt og regionalt næringsliv, verdiskapning og arbeidsplasser ble lagt fram som vel så effektivt for framgang.

Et annet poeng var at hele regionen må jobbe bedre sammen, og ikke slåss mot hverandre.

– Snakker med flere enn Nesvik

– Jeg er veldig enig med de andre som sa at vi ikke skal framstå som en utkant som roper om hjelp. Det er ikke våre verdier at staten skal komme å redde oss. Ålesund sin identitet er at vi i stor grad ordner opp sjøl, og utvikler det vi trenger. Men som Harald Tom sa, det går an å gjøre begge deler. Jeg er enig i at vi må jobbe på begge de frontene, sier Vinje Aurdal.

– Når Nesvik sier han har ti ganger flere samtaler med ordføreren i Molde, er mitt svar at jeg snakker med flere enn Nesvik, sier Vinje Aurdal til Sunnmørsposten.

Fra venstre byplansjef Ole Søvik, Skodje-ordfører Dag Olav Tennfjord, byforsker Erling Dokk Holm, Dag Willy Føreland (byplanlegger i Kristiansand) og Kjell Nordström (doktor i økonomi) i paneldebatten. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD

Fortetning og sentrum

Økonomen Nordström var blant de som snakket mye om framgangsrike regioner som samarbeider godt, og som ikke rettet seg til sentralmakten.

Byplanleggeren og byforskeren var opptatt av at regioner bør ville i fellesskap, de bør unngå omkamper – og legge til rette for at investorene ikke blir utrygge. Studiemiljøet i Ålesund ble trukket fram som attraktivt.

– Ingen har bedre kobling mellom studenter og næringsliv enn Ålesund i Norge, ble det sagt i debatten. Ifølge ekspertene er kvinner neste generasjons ledere. Svenske Nordström spurte hvordan man skal få den velutdannede kvinnen på 28 år tilbake til regionen, slik at hun bosetter seg på steder som Ålesund.

– Kvinnene vil ha et urbant bysentrum, gode kommunale tjenester med skole og barnehage – og spennende jobber, svarte Vinje Aurdal.

Dag Willy Føreland (byplanlegger i Kristiansand) deltok på «byutvikling by night», som ble arrangert av Bypatrioten og Moakonferansen. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD