Vant talekonkurranse for elever i videregående skole:

Tok ordet - og vant talepris

Aleksandra Olsen sin søster trenger en ny nyre. Tirsdag fikk skoleeleven fra Ålesund talepris for sin sterke tekst om organdonasjon.

SISTE FINPUSS Hjemme på pikerommet i Larsgården legger Aleksandra Olsen i disse dager siste finpuss på den omlag fem minutter lange talen hun skal fremføre i Universitetsaulaen i Bergen tirsdag. I talekonkurransen blir finalistene også vurdert på selve fremføringen.   Foto: Nils Harald Ånstad

Ta ordet!

Fakta

  • En talekonkurranse for elever i videregående skole. Målet med «Ta Ordet!» er å styrke den retoriske kompetansen til både elever og lærere.
  • Muntlig fremføring, retorikk og bruken av retoriske appellformer nevnes eksplisitt i skolenes nyeste læreplaner, og krever at både lærere og elever må jobbe med presentasjoner og retorikk.
  • Gjennom Ta Ordet! får både lærer og eleven kreativ og spennende mulighet til å utforske disse temaene samtidig som man lærer av noen av de beste retorikkforskerne i Norge.
  • I 2016 var konkurransen åpen for skoler i Bergen, i 2017 for skoler på Vestlandet og i 2018 vil konkurransen være nasjonal.
  • Vinnerne fra deltakende skoler besøker Universitetet i Bergen og får kursing i retorikk samt tilbakemelding på talene sine. Talene holdes, og et mindre antall velges ut til finale.
  • Utvalgte finaledeltakere besøker SpeakLab, som coacher finalistene og videreutvikler og forbedrer talene.
  • Årets finalen avholdes i Universitetsaulaen i Bergen tirsdag den 31. oktober.
  • Aleksandra Olsen (18), tredjeårselev ved Ålesund videregående skole, er en av seks finalister - og den eneste fra Sunnmøre.
  • Kilde: Universitetet i Bergen
Nyheter

Aleksandra Olsen (18) fra Ålesund var en av seks finalister i talekonkurransen Ta ordet for elever i videregående skoler på Vestlandet.

Tirsdag stod ungjenta fra Larsgården på talerstolen i Universitetsaulaen i Bergen, og gikk helt til topps.

Det var som en skoleoppgave i norskfaget at Aleksandra og de andre elevene ble utfordret til å skrive en tale under temaet «verdier».  


Skrev vinnertale om sin nyresjuke søster

Aleksandra (18) sin søster trenger en ny nyre

Med den personlig talen ønsker skoleeleven fra Ålesund at flere tar stilling til organdonasjon.