Ofte merket med farge

– Uten å ha sett noe bilde må dette har vært noe som har blitt brukt under øvelse. I tilfelle er den gjerne merket med gult eller signalrødt. For eksempel har norske minesveipere som trener på å sveipe etter miner merket slike med gult og der det står exercise (øvelse) på. En skarp torpedo er ikke merket fordi den skal være mest mulig usynlig, forklarer Barane.

– Finnes det internasjonale regler om slik merking?

– Nei, men det er lettere å finne igjen når den har slike merker, selv om en har peileutstyr osv.

Bombe med intakt TNT fra krigen

Barane peker på at det ligger mye på havbunnen. Han forteller at det har forekommet at flybomber fra andre verdenskrig og synkeminder med TNT – og da like intakt som under krigen – har havnet i trålen på fiskebåter.

– Er det ofte at fiskebåter fisker slikt?

– Ja. Jeg har sjøl vært på en båt som fikk en nesten 70 kilo tung flybombe i trålen. Det var skarp. Vi har også fått skarpe miner som blir sprengt på minedykkerkommandoen på Håkonsvern.

Man skal være veldig forsiktig når man får slik fangst. En må informere forsvaret som har spesialister som kan si om det er snakk om skarpt eller en øvelsesmine. Om den er skarp kan den gå av om du dunker borti den.

I Nordsjøen ligger det også en del sennepsgass, forteller Barane.

Kontakt politiet

Om  du finner noe som ligner bombe eller torpedo eller er usikker på hva det kan være,  er hans råd at du ikke rører det, men tar kontakt med politiet som igjen tar kontakt med Sjøforsvaret.

Han synes det var helt ok det Kjetil Holmeset gjorde ombord i Geir II, nemlig å kutte kroken på lina og dermed forsvant torpedodriveren ned i sjøen igjen.