– Vi blir selvsagt urolige for at garantisaka kan få konsekvenser for vår hall.

Det sier Line Trones Seter og Einar Magne Bryn som er henholdsvis daglig leder og styre-leder i SIF/Hessa IL. Styret i idrettslaget har skrevet brev til medlemmene i formannskapet der de blant annet spør om garantien får konsekvenser for realisering og bygging av Osane idrettshall og andre investeringer kommunen har planer om.

I verste fall kan kommunens garantiforpliktelser komme opp i 114 millioner kroner.

Begrensa handlefrihet

– Slik vi ser det vil en slik garanti begrense kommunens økonomiske handlefrihet, og dermed redusere muligheten til å bygge en hall i ytre bydel som har et skrikende behov for en slikt tilbud, sier Bryn.

SIF/Hessa IL har nesten tusen medlemmer, men bydelen har ingen hall.

– Vi kan jo velge å se det positive i det også, mener Line Trones Seter. Hvis det nå er slik at tre idrettslag får kommunal garanti for å bygge hall i Spjelkavik, så må det vel være fritt fram for oss andre til å realisere våre prosjekt på samme måte.SIF/Hessa-lederne ønsker også å få klargjort prinsippet med gratis treningstid for barn og unge under 18 år i en idrettshall der kommunen bidrar med over hundre millioner i garanti.

– Når vi engasjerer oss i denne saka nå, så er det selvsagt ikke fordi vi ønsker å sette kjepper i hjulene for Spjelkavik Arena. Men vi reagerer på måten garantisaka er behandlet på, og om vi nå må agere på en annen måte enn vi hittil har gjort. Vi har stolt på forsikringene om at når Ålesund er ute av Robek-lista, er idrettshallen i Osane et prioritert prosjekt, sier Trones Seter og Bryn.

Ikke tanken

Opprinnelig var det aldri tanken at Ålesund kommune skulle engasjere seg i bygginga av storhallen i Spjelkavik. Men så bestemte fylkestinget at kommunen måtte garantere for forpliktelsene til Spjelkavik Idrettslag, Klatreklubben Ålesund, Ålesund Judoklubb og Ålesund Jiu Jitsuklubb. Bystyret vedtok på sitt forrige møte at en slik garanti kan utløses kun én gang for hvert av de fire idrettslagene, slik at beløpet en garanterer for maksimalt kan bli 4,5 millioner kroner.

Få dager etterpå kom det et brev til kommunen fra bygge- og vedlikeholdssjef Per Olaf Brækkan i fylkeskommunen som gjorde oppmerksom på at bystyrets vedtak ikke var en slik garanti som fylkestinget forutsatte. Brækkan gjorde det også klart at dersom vedtaket blir stående, må fylket starte arbeidet med en alternativ plan for kroppsøvingslokaler for Spjelkavik videregående. Men Brækkan hadde fått signaler fra ordføreren om at saka kunne fremmes på nytt i dag, og at framdrifta av hall-planene kan holdes hvis by- styret gir den garantien fylket ber om. Selv om bystyret i kveld vedtar å gjøre et vedtak etter fylkestingets forutsetninger, må en eventuell garanti godkjennes av fylkesmannen.

Slikt kan ikke en Robek- kommune styre med sjøl.