– 2017 har sett en formidabel utvikling, sier prosjektleder Malin Jacob, som utarbeider strandrydderrapporten.

Antallet nordmenn registrert i Ryddeportalen har siden 2016 økt med 163 prosent. Det har resultert i at 49.000 nordmenn på landsbasis har gjennomført 2.845 ryddeaksjoner.

– Gåsenebbhvalen som strandet på Sotra med magen full av plast, er utvilsomt hovedårsaken til denne formidable økningen, men Miljødirektoratets tilskuddsordning har også bidratt til denne svært positive utviklingen, sier daglig leder for Hold Norge Rent Lise Keilty Gulbransen.

Totalt har Norges frivillige ryddere fjernet 1 374 tonn marint avfall i løpet av 2017. Dette er en økning på 264 prosent sammenlignet med 2016.

Uidentifiserbar plast topper funnlistene. For øvrig kommer tau, isopor, drikkeflasker og drikkebokser høyt opp på funnlisten langs kysten. Isopor og drikkevareemballasje kommer også høyt opp på funnlisten langs vassdrag og innsjøer. Under vann ligger drikkevareemballasje øverst på funnlisten.

– Forsøpling er dessverre også et problem i innlandet langs våre vassdrag og innsjøer, og i årene som kommer må vi trappe opp ryddingen i disse områdene, sier Gulbransen.