– Det er en farlig utvikling at alle blir så lett krenket. Jeg er redd for at den offentlige debatten blir forstyrret av det, sier komiker Terje Sporsem.

Han mener at de som reagerte negativt på Ina Giskes metoo-spøk er for fintfølende.

Må tenke seg ekstra om

Sporsem påpeker samtidig at politikere har en annen rolle enn komikere.

– I utgangspunktet mener jeg at man skal kunne tulle med alt, men som politiker må man tenke seg litt ekstra om. Folk tolker det inn i en annen kontekst enn om eksempelvis en komiker hadde sagt det samme.

Sporsem mener at Giske kunne sluppet unna med spøken om den kom på et annet tidspunkt.

Humor = tragedie + tid

Dårlig timing er også det komiker Fredrik Steen trekker fram når vi ber ham kommentere Ina Giskes metoo-spøk.

– Alt kan spøkes med, til riktig tid, sier Steen, som har sin egen «formel» for komedie:

– Humor = tragedie + tid. For å si det slik: akkurat nå kunne jeg godt ha dratt enn metoo-spøk med en kompis, men ikke offentlig. Og Facebook er offentlig.

Også Steen trekker fram rollen Ina Giske har som profilert lokalpolitiker.

Know your audience

Førsteamanuensis ved Westerdals Oslo ACT, Kai Hanno Schwind, har forsket på bruk av humor i det offentlige. Han er enig med både Sporsem og Steen i at timing er svært viktig ved bruk av humor.

– Humor er to ting: timing og det man på engelsk kaller «know your audience». Hvis man skal bruke humor må man gjøre det til riktig tid, samt kjenne sitt publikum. Min umiddelbare tolkning er at Ina Giske bommet på begge deler i denne saka. Timingen hennes var feil og dessuten: på Facebook kjenner man ikke sitt publikum. Derfor er det lurt å være sikker på at Facebookytringer ikke kan misforstås før man publiserer noe.

Offentlig ytring

Schwind er klinkende klar på at et innlegg på Facebook er en offentlig ytring.

To kontoer

Det sier Ina Giske at hun er fullstendig klar over.

– Jeg har to Facebook-kontoer. Den ene er politiker-Ina og den andre er privat-Ina. Jeg vet sjølsagt at alt som legges ut på Facebook er offentlig, men jeg har hatt et ønske om å ha et bevisst skille på hva legger ut på de forskjellige kontoene, sier hun.

– På min private konto legger jeg for det meste ut private meninger og bilder av privat karakter, mens på politikerprofilen mener jeg ting som samfunnsengasjert politiker. Denne posten var lagt ut på min private konto og ment som en spøk mellom meg og min mann. Det er synd at noen tolker ting i verste mening, noe som gjør det vanskelig for mange å føre en saklig debatt i det offentlige rom. Når det er sagt har jeg allerede beklaget timingen og lagt meg langflat. Jeg er lei hvis noen tok spøken min ille opp, sier Ina Giske.

Fredrik Steen legger vekt på riktig timing. Foto: Arkivfoto: Per Eide
Førsteamanuensis Kai Hanno Schwind. Foto: pressefoto