Nordfjording og romsdaling bak Sylvi:

Nordvestlandet tar styringen i justis

Med en Venstre-stats- sekretær fra Eid og en Høyre-statssekretær fra Molde tar Nordvestlandet styringen i Justisdepartementet med Sylvi Listhaug som ny statsråd.

Nordvest Justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug sammen med statssekretærene Thor Kleppen Sættem (t.v.) fra Høyre og Molde og Sveining Rotevatn fra Eid og Venstre. – Vi kommer til å samarbeide kjempebra, forsikrer Listhaug.   Foto: NTB scanpix

Jeg liker å kalle en spade for en spade, det har jeg tenkt å fortsette med

Sylvi Listhaug

Slottet Justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nyheter

Thor Kleppen Sættem fra Molde var statssekretær også under Per-Willy Amundsen, og fortsetter under Sylvi Listhaug. Sveinung Rotevatn fra Eid falt ut av Stortinget etter valget og blir nå hentet inn i regjeringsapparatet.

Med trønderen Espen Teigen luskende i bakgrunnen som politisk rådgiver, er dette trioen av menn som blir Listhaugs nærmeste rådgivere.

– Dette blir veldig spennende. Å være innenfor regjeringsapparatet er helt nytt for meg, sier Rotevatn.

– Kjenner du Sylvi Listhaug?

– Ikke veldig godt. Men vi har snakket sammen på Stortinget.

Twitterkontoen full

– Du har vært en av hennes tøffeste kritikere på innvandringsfeltet. Det vil bli du bli konfrontert med nå. Hvordan går det?

– Uansett hvem fra Venstre du hadde satt i denne posisjonen så hadde nok det spørsmålet kommet opp. Jeg tror vi vil kunne klare å få til et godt samarbeid, sier Rotevatn.

– Det er det en har Høyre til, gliser Sættem.

– Ikke sitér meg på det forresten.

Stemningen var altså god under nøkkeloverrekkingen i lokalene til Justisdepartementet i Nydalen rett utenfor Oslo sentrum. En ny statssekretær med twitterkontoen full av ramsalt kritikk av hun som nå blir hans sjef hadde utvilsomt trigget interessen fra pressen.

Les også: Listhaug frykter ikke vaktbikkja fra Venstre

Les også: Historisk, delvis ny og delvis resirkulert regjering

Kjempebra

Hvordan arbeidsfordelingen mellom dem blir er ennå ikke avklart. Listhaug selv har stor tro på at samarbeidet med Rotevatn blir bra.

– Vi kommer til å samarbeide kjempebra, fastslår Listhaug.

Som sier hun ikke har planer for å legge om stilen, selv om hun som justisminister får et langt bredere ansvarsområde enn hva hun hadde som innvandrings- og integreringsminister.

– Jeg er den jeg er. Jeg liker å kalle en spade for en spade, det har jeg tenkt å fortsette med, sier Listhaug.

Og de store sakene står i kø i departementet. Ennå gjenstår mye arbeid med å fullføre politireformen. Det skal bygges et nytt stor treningssenter for politiet og tallet på politifolk skal opp til to per 1000 innbyggere, ifølge regjeringsplattformen.

– Jeg skal fortsatt stå for en restriktiv asyl- og innvandringspolitikk. Så vil jeg prioritere opp kampen mot overgrep mot barn. De monstrene som gjør dette og legger det ut på nettet skal vi ta og straffe. Det blir den viktigste saka for meg, er løftet fra Listhaug.

Føler meg heldig

Hun understreker at hun er ydmyk overfor den jobben som venter.

– Jeg føler meg heldig som kommer til et departement som har gjort mange viktige ting, men det er et departement hvor det alltid vil være utfordringer og mye å jobbe med, påpekte Listhaug, under seremonien med nøkkeloverrekking.

– Det krever sin kvinne å sette seg inn i oppgavene i Justisdepartementet, erkjenner hun.

Listhaug sier noe av det første hun skal gjøre er å avtale et møte med Politiets Fellesforbund for å sikre et godt samarbeid.

– Jeg vil også bruke mye tid på å møte de vanlige politifolkene ute på gata, de som jobber på gulvet, for å se hvor skoen trykker, sier Listhaug.