– At Schak Bull tegnet margarinfabrikken som ble oppført på branntomta i 1906 har hittil ikke vært kjent, sier Jorunn Monrad, rådgiver i Ålesund kommunes avdeling for plan og bygning.

Etter brannen i 1904 deltok mange dyktige arkitekter i gjenoppbyggingen av Ålesund. Arkitektene var helt sentrale i utformingen av det som ble en verdenskjent jugendstilby.

Men den kanskje fremste arkitekten av dem alle, er blitt forbigått i stillhet – helt fram til nå.

Der brannen startet

Nedre Strandgate 39 er tomta der bybrannen begynte. Hvert år starter en nattlig byvandring derfra, til minne om den store Ålesundsbrannen i 1904 – og gjenreisningen av byen etterpå.

Trolig har dette skjedd i alle år, uten at ålesunderne er blitt fortalt hvem som tegnet bygget som står der i dag.

– Dette skyldes ikke noen overseelse eller forglemmelse, men ganske enkelt at man hittil har fokusert på området innenfor murtvangsgrensen, som mot vest ender i Aspegata. Margarinfabrikken ligger et steinkast utenfor denne, sier Jorunn Monrad.

Det var under arbeid med en kulturhistorisk analyse av Aspøya, at hun dukket ned i gamle byggesaksmapper. I kommunens eget arkiv fant hun signerte tegninger som dokumenterer at Schak Bull var arkitekt for margarinfabrikken.

– Det er veldig morsomt å finne ut at en så kjent arkitekt har virket i Ålesund, sier Monrad. Hun er utdannet kunsthistoriker og arealplanlegger, og selv opprinnelig fra Oslo.

– At en så sentral arkitekt bidro i gjenoppbyggingen av Ålesund – og det på selve tomta der bybrannen starta, er en viktig nyhet, sier Monrad.

Fabrikken er et gjenreisningsbygg av veldig høy arkitektonisk kvalitet, som vitner om en viktig periode for Ålesund og Aspøya, mener hun.

Det fire etasjer høye murbygget har elementer i jugendstil, men kan først og fremst defineres som et typisk eksempel på industriarkitektur fra forrige århundreskifte, ifølge kommunens folk.

– Her er det lagt sjel i et virkelig flott industribygg. Det viser hvor viktig god arkitektur var på den tiden, sier avdelingsarkitekt Terje Bratholm Eidsvik.

Han deltar også i kommunens kulturhistoriske «skattejakt» på Aspøya – et prosjekt som har fått økonomisk støtte fra Riksantikvaren. Prosjektet starta i fjor høst, og ventes å være ferdig i løpet av våren.

Historisk jakt på Aspøya

De siste tiårene har mange gamle bygninger, både industribygg og annet, forsvunnet på Aspøya.

I forbindelse med nye og store utbygginger av vegsystem, boligprosjekter og annet, skal kommunen kartlegge alt som kan ha kulturhistorisk verdi.

Da skal det lages en tidslinje over utviklingen på øya helt tilbake til 1700-tallet.

På øyene rundt Ålesund har det vært folk siden steinalderen, men de eldste sporene har sannsynligvis forsvunnet fra Aspøya i en stadig utbygging opp gjennom moderne tid.

Også historiske fotavtrykk fra de siste 200–300 årene er i ferd med å forsvinne.

Flere skipsverft, fiskeribedrifter og annen industri har virket på det som i dag omtales som landets tettest befolkede øy.

– Ikke minst har Nedre Strandgate mistet en del av de gamle og karakteristiske industribyggene, sier Monrad.

Storparten av øya vestover fra Aspegata er ikke regulert. Et arbeid som blant annet i forbindelse med utbygging av Skutvika nå blir aktuelt.

– Vi er svært interessert i å få opplysninger fra folk som kan sitte på gamle fotografier eller annet materiale om hvordan det var på Aspøya før i tiden, sier Monrad.

Som altså selv har kommet over en viktig opplysning rundt bygget på selveste arnestedet for den store Ålesundsbrannen.

– Godt med friske øyne på byen

– Jeg har ikke hørt om at Schak Bull er arkitekten bak margarinfabrikken. Jeg visst ikke om ham, i hvert fall ikke som jeg kan huske i farten. Dette er nok litt av en nyhet, sier Harald Grytten, byhistoriker, forfatter og mangeårig museumsmann i Ålesund. 79-åringen har mye av æren for at ålesunderne gjenoppdaget jugendstilen i bysentrum. Han ledet i mange år også de årlige bybrannvandringene.

Med et lite forbehold om at han kan ha nevnt Schak Bull i enkelte tekster han har skrevet om gjenreisningen, mener Grytten det er artig og positivt at dette nå kommer fram.

– Jeg er helt enig i at vi burde ha gjort et større nummer av margarinfabrikken som bygning i seg selv. Vi har nok vært for opptatte av at det var der brannen begynte og ellers om byggene innenfor murgrensa, sier Grytten.

Han gir Monrad ære for å ha avdekket en interessant opplysning fra gjenreisningsperioden etter bybrannen.

– Her kommer hun hit som østlending og tror at hun er noe – og så er hun jaggu noe også, sier han.

– Jeg synes det er flott å få folk utenfra som kan se byens historie med nye, friske og utilslørte øyne, og så gripe fatt i det de ser, sier Grytten.

Selv om det for spesielt interesserte kan oppleves som en sensasjon, så har nok ikke ålesunderne vært opptatt av hvem som tegnet margarinfabrikken, mener han.

– For de aller fleste er nok Schak Bull bare et navn, sier Grytten.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med en representant for dagens eiere av Nedre Strandgate 39. Vedkommende har vært sentral i firmaet AS Aalesunds Margarinfabrik siden tidlig på 1980-tallet. Heller ikke han visste hvilken arkitekt som har tegnet bygningen.

Sunnmørsposten har også vært i kontakt med flere historikere og arkitekter som kjenner Ålesund godt. Også for dem har historia om Schak Bull og margarinfabrikken gått hus forbi.