Ingve Theodorsen (64) har mange års erfaring med å få folk til å samarbeide gjennom sin yrkeskarriere i Statoil. Det vil trolig komme godt med i arbeidet som nye styreleder i Helse Møre og Romsdal.

– Jeg vil bringe med meg rundt 25 år med ledererfaring inn i dette arbeidet. Samtidig har jeg de siste årene vært med i styret i St. Olavs Hospital, hvor jeg har hatt en bratt læringskurve etter mange år innen olje- og energi, forteller Theodorsen til Sunnmørsposten.

64-åringen er fra Trondheim og utdannet sivilingeniør. Han har vært i Statoil i 32 år, hvor han blant annet har ledererfaring som teknisk direktør for anlegg til havs.  Han har også vært styreleder i Norges forskningsråd.

Sammen med May-Helen Molvær Grimstad fra Ålesund skal han lede det nye styret, hvor også trønderne Toril Forbord og Nils Kvernmo har fått plass. Det siste nye styremedlemmet som ble utnevnt mandag, er Bjarne Storset fra Tingvoll.

– Åpent sinn

Historisk sett har den geografiske tilhørigheten til personer i ledelsen fått oppmerksomhet i både i dragkamper mellom Trondheim og Møre og Romsdal, men også innad mellom de ulike fogderiene i det lokale helseforetaket.

– Jeg som styreleder har ingen preferanser når det gjelder geografi og stiller med et åpent sinn. Vi skal arbeide til beste for Møre og Romsdal, sier Theodorsen.

Turbulensen som i en årrekke har «hjemsøkt» helseforetaket, har han i liten grad et forhold til, forteller han.

– Det er noe jeg i første rekke kjenner gjennom media, påpeker han.

Les også: Kinserdal ferdig som styreleder i Helse Møre og Romsdal

Første styremøte 16. mars

Utnevnelsen av det nye styret skjedde mandag og allerede 16. mars er første styremøte. Den nye styrelederen og resten av styret har med andre ord mye å sette seg inn i på kort tid.

Theodorsen sier han vil bruke tida til å sette seg inn i utfordringene til Helse Møre og Romsdal og snakke med organisasjonene.

– Vi må starte med en positivisme og det blir kjempeviktig å få satt det nye styre framover, og sørge for at vi jobber som et kollegium sammen med administrasjonen, sier han.

– En viktig jobb

Nestleder May-Helen Molvær Grimstad kjenner bedre til både fogderistrid og sjukehuskampen som har vært de siste årene, men sier hun ser fram til en spennende utfordring.

– Det er klart at det ikke er noen enkel oppgave, men det er en viktig jobb, påpeker Grimstad som i dag er rådmann i Sykkylven.

Ålesunderen har også vært kommunalsjef i Giske, hvor hun blant annet hadde ansvar for helsesektoren. Hun har de siste årene også deltatt i arbeidet til det såkalte tvangslovutvalget, som til sommeren skal legge fram en gjennomgang av de ulike tvangsreglene i helse- og omsorgssektoren.

– Jeg kjenner godt til mange av de utfordringene kommunene har, og mener det er viktig med et godt samspill mellom spesialisthelsestjenestene og kommunene, sier hun til Sunnmørsposten.

– Det nye styret har tre trøndere og to fra Møre og Romsdal. I hvilken grad har den geografiske tilhørigheten noe å si?

– Jeg bet meg merke i at Sunnmørsposten på lederplass skrev at det kunne være en fordel om lederen ikke var fra Møre og Romsdal, men jeg synes det er vanskelig å mene noe om dette før jeg er blitt mer kjent med de andre i styret. Uansett har jeg tro på at vi skal klare å gjøre en god jobb, svarer hun.

Fire hovedpunkter

Hun trekker fram arbeidet med utviklingsplanen som noe av de viktigste å ta tak i, samtidig som de har fått styringssignaler fra Helse Midt-Norge på fire konkrete punkter.

Dette går på å redusere unødvendig venting og variasjon i kapasitet, prioritere psykisk helsevern og tverrfaglig rusbehandling, bedre kvalitet og pasientsikkerhet – og ikke minst økonomisk bærekraft.

– Men noe av utfordringene til det nye styret, vil være at forventningene vil være større enn de økonomiske ressursene, sier Grimstad.