Dette opplyser Norges sjømatråd i en pressemelding. En styrkning av euroen sammenlignet med samme tid i fjor har gitt lavere importkostnader for norsk sjømat, noe som favoriserer markedene i EU. Samtidig har det gode været ført til høgere fangster på torsk, noe som har gitt en økning av eksporten. Norge eksporterte totalt 176.935 tonn sjømat for 7 milliarder kroner i februar, noe som er en nedgang på 7 prosent fra i fjor.

Nedgang for laks, stabilt for ørret

Selv om Norge nå selger mer laks enn før, opp 5 prosent fra i fjor, var eksportprisen på laksen 9 prosent lavere. Dette kombinert med en sterk euro, og at EU spiser mer laks enn før, førte til en nedgang i eksporten. Polen, Frankrike og Danmark var de største mottakerne av laks fra Norge i februar.

Eksporten av ørret økte med 25 prosent, mens verdien låg stabilt sammenlignet med fjoråret. Hviterussland, Polen og USA importerte mest norsk ørret i februar.

Tidlig påske skyld i redusert klippfiskeksport

Klippfiskeksporten for februar sank med 16 prosent sammenlignet med 2017. Den tidlige påsken får skylden for det.

– Det er Brasil som er årsaken til reduksjonen i klippfiskeksporten i februar. Med tidlig påske i år, var påskesalget av klippfisk til Brasil mer eller mindre avsluttet i januar. Det er derfor ingen dramatikk i fallet i eksporten som vi ser i februar i år, sier sjømatanalytiker i Norges sjømatråd Ingrid Kristine Pettersen.

Økning for torsken og saltfisken

Mens resten av norsk sjømateksport opplever nedgang, går det oppover for eksport av torsk og saltfisk. Torsken hadde en verdiøkning på 21 prosent, mens saltfisken hadde en økning i verdi på 15 prosent. Kina og Storbritannia var de største markedene for torsk i februar, mens de største importørene av saltfisk var Hellas og Portugal.

Reker og kongekrabbe opplever også en vekst, med 37 prosents økning for kongekrabbe og 39 prosent økning for reker.

Ned for sild og makrell

Sild og makrell opplevde også en nedgang i eksporten. Silda gikk ned 36 prosent fra i fjor, mens makrellen gikk ned 24 prosent. Polen og Litauen var de viktigste markedene for sild, mens Tyrkia og Japan importerte mest makrell.