Gigantutbytte til Color Line-eierne skaper reaksjoner

Det at Sunde-familien tar ut nesten 400 millioner kroner i utbytte, samtidig som 700 sjøfolk i Color Line frykter for jobbene sine, får leder for Norsk sjømannsorganisasjon til å se rødt.

Color Line med Olav Nils Sunde gikk med stort overskudd i fjor. ARKIVFOTO 

Nyheter

- Mye vil ha mer, fanden vil ha fler. Med flere hundre millioner kroner i overskudd, er det ikke noen økonomisk grunn til å sende 700 ansatte på Nav. Dette er et klassisk eksempel på grådighet, raser Johnny Hansen i et intervju i Klassekampen lørdag.


Får batteripakke på drøyt 65 tonn:

Verdens største hybridferje vil «driftes» av 4,7 millioner AA-batterier

Neste måned starter verftsarbeidere i Polen med å montere skroget til ferja Color Hybrid, som i høst kommer til Ulsteinvik for utrustning.


Til grunn for utspillet til lederen for sjømannsorganisasjonen ligger det faktum at regjeringa har endra reglene for hvilke skip som kan være registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Hvis overvåkingsorganet ESA godkjenner endringene, vil Color Lines ferjer som går i rute til Kiel, kunne bli overført til registeret. Ferjene er i dag i Norsk ordinært skipsregister (NOR), der alle sjøfolk skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår, og sjøfolkene frykter at rederiet vil flagge ferjene om til NIS, noe som igjen kan resultere i at ansatte som arbeider med forpleiningstjenester kan bli erstatta med lavtlønna utlendinger. Samtidig ga rederiet ifølge avisa - etter et økonomisk godt 2017 der driftsresultatet var på 630 millioner kroner, Sunde-familien som eiere av Color Line, 390 millioner kroner i utbytte. Konserndirektør Trond Kleivdal skal videre ha fått en bonus på 2,3 millioner.


Volda

Banebrytande kontrakt for Brunvoll

Brunvoll Volda har signert kontrakt med Ulstein Verft for levering av utstyrspakke til den nye Hybrid Ro-Pax ferga til Color Line Marine. Utstyret frå Brunvoll skal leverast i april 2018.

 

Color Line skal tidligere ha signalisert at de ønsker endringer i reglene for skipsregistrene, men overfor avisa vil ikke Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, forskuttere regelendringene.

- Det er gjort et vedtak i regjeringen, men endringene er ikke notifisert av Esa, og har ikke blitt norsk lov. Det vil være useriøst av oss å kommentere hva vi eventuelt vil gjøre før den dag kommer, sier han – og legger til at eventuelle endringer vil bli drøfta med tillitsvalgte og deretter styrebehandla.


Halv milliard i overskudd for Color Line

Color Group, som eier Color Line, gikk med 516 millioner kroner i overskudd etter avskrivinger og finansutgifter.