– Det var jeg som kom inn døra først og fikk se hvordan det så ut. Det første jeg tenkte var: «Hva i alle dager er det som har skjedd?»

Det forteller Tonje Kleiven Skjong, som sammen med familien hadde tatt turen opp til hytta si i Fausadalen på Fjellsætra skjærtorsdag.

Hytta var nemlig et eneste stort rot. Alt av blomster og kongler, som var brukt til å pynte til påske, var borte. På kjøkkenet lå meisboller og mat strødd utover og barna sine tegninger var å finne over hele stuegolvet.

Begeistrede unger

Påskemysteriet løste seg heldigvis kjapt da et tjukt og fornøyd ekorn kom hoppende bortover og satte seg midt på stuebordet.

– Det første jeg gjorde var å rope på ungene. Barna mine er 5 og 8 år gamle og syntes det var stor stas å få slik nærkontakt med et ekorn. De fikk se det springe opp og ned på gardinger, sofa, stoler og bord, forteller Kleiven Skjong. Familien brukte omtrent en halv time på å få den ubudne gjesten ut av hytta.

– For å gjøre det på den mest humane måten åpnet vi alt av vinduer og dører. I tillegg måtte jeg klatre opp på hemsen og sperre av fordi den løp opp dit hver gang vi prøvde å få den ut, forteller hun og legger til at ekornet etter en stund trasket rett ut inngangsdøra. Kleiven Skjong innrømmer at hele opplevelsen egentlig var ganske morsom.

Helt til opprydningen skulle begynne...

Ikke bare bare å rydde opp etter Nøtteliten

– Vi holdt på i tre timer for å rydde opp etter den lille gjesten. I løpet av den tiden ødela vi også en støvsuger. Kleiven Skjong forteller at de bare fant mer og mer rot, jo mer de ryddet.

– Det er en liten hytte på bare 50 kvadratmeter, men det var likevel nok å rydde!

Det er heller ikke innlagt vann på hytta, men heldigvis fikk familien god hjelp av snille naboer.

– Vanligvis tar vi med oss vann opp i dunker, men denne dagen fikk vi heldigvis hjelp av lattermilde naboer, sier hun. Når Sunnmørsposten snakker med Kleiven Skjong mandag holder hun på med vaskemaskin nummer 12 for å få alt av sengetøy rent.

– Nå kjenner jeg at jeg er ganske lei ja, meddeler hun.

Trolig bodd der i en til to uker

Ekornet har trolig kommet seg inn gjennom en lufteluke på loftet. Dermed estimerer Kleiven Skjong at den lille pøbelen har hatt tilholdssted på hytta mellom en og to uker.

– Den har sikkert bodd her inne, men gått litt inn og ut for å skaffe seg vann og lignende, sier hun. Ekornet brukte forøvrig kjøkkenet som som kjøkken og soverommene som toalett.