Helleland mener store kommuner vil gi bedre barnevern

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) mener barnevernet i små kommuner har større utfordringer med å gi et godt tilbud til barna.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Nyheter

Små kommuner ligger i toppen av statistikken over barn som blir tatt fra foreldrene.

Den lille kommunen Steigen i Nordland er ett eksempel på dette. Her bor det 438 barn, og barnevernet har tatt 19 av disse barna fra foreldrene, ifølge NRK.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier at en grunn til dette er at de mindre barnevernstjenestene har større utfordringer med å gi et godt tilbud til barna.

– Det er helt avgjørende at kommunereformen får fortsette med full kraft. På den måten får vi sterkere kommuner og en barnevernstjeneste som har bred kompetanse, som har god innsikt og som har erfaring med mange saker og som kan sette i verk mange ulike tiltak på et tidlig tidspunkt så man slipper å gå til det skrittet å flytte barn ut av familien sin, sier Helleland til NRK.

Leder i Fellesorganisasjonen (FO), Mimmi Kvisvik, reagerer på Hellelands utspill. Fellesorganisasjonen er fag- og profesjonsforbund for barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere

– Å bruke problemene i Steigen barnevernstjeneste som et kronargument i kommunesammenslåing er en avsporing, sier Kvisvik i en pressemelding.

– Det er ingen tvil om at barnevernet trenger flere ansatte, men det betyr ikke nødvendigvis større barnevernstjenester. Barnevernet må også være nær, til stede i lokalsamfunnet og i tett samspill med andre tjenester, sier Kvisvik.

(©NTB)