Jentene i «Ciderellas» hadde fått tips om å møte opp tidlig til gratis russebilkontroll. Derfor parkerte de like godt bilen ved Ålesund trafikkstasjon før de dro på skolen torsdag morgen. Det var lurt, for da kontrollen starta på ettermiddagen var det kø av russebiler så langt det var mulig å se.

Kontroll gir trygghet

— Vi visste at bilen var i god stand da vi kjøpte den i august i fjor, og har ikke trengt å gjøre mer enn småting på den. Likevel er det viktig med kontroll. Da vet vi at også de andre russebilene vi kan møte på vegen har blitt godkjent, sier Eirin Wiik, en av de seks «Ciderellas» i bilen, fra Borgund og Spjelkavik videregående skole.

To av jentene skal kjøre, og så skal de hanke inn andre gjestesjåfører ved behov.

— Selv om bilen er i god stand, handler det meste om oss seks som skal sitte i den. Det er vi som må sørge for at det ikke skjer en ulykke. Det viktigste er at vi som sitter bak i bilen klarer å beholde roen og ikke forstyrrer sjåføren. Og ikke klatrer på taket i fart. Det skal vi klare å unngå, lover Lise Krüger og Malin West.

Stort ansvar å være sjåfør

Jentene har jobbet hardt hele skoleåret for å skaffe penger til bil og feiring, blant annet ved å arrangere stor fest for over 200 unge på Sjøholt.

— Nå bare gleder vi oss. Det har vi gjort lenge allerede. Jeg gleder meg til russeknutene, ler Sofie Sætre.—

Ingeborg Sørvik i Statens vegvesen gikk fra bil til bil i køen og delte ut førstehjelpspakker og snakket om ansvar:

— All russ må være seg bevisst at kjøreegenskapene til sjåføren kan endre seg når folk fester i bilen. Da må russen ta hensyn til sjåføren, og passe på hverandre. Husk bilbelte, alltid, og lån aldri bort bilnøkkelen til noen som ikke er edru, formaner hun.

— Hva syns du så langt om årets russ?

— De er ansvarsfulle når de tar bil og kjøring på alvor. Dette er flott ungdom som jeg unner en fin, trygg russetid, sier hun.

Vekt uten drikke

Den lange køen besto av rundt 70 biler. Langt, langt bak sto bilen til guttene i «Smokey» fra Ålesund videregående skole.

— Vi regner med det tar hele kvelden, men det er viktig å sette sikkerhet i fokus. Foreldre blir mindre stressa når de vet at bilene går gjennom denne kontrollen. Nå blir mamma glad, sier Albert Dalen.

— Det eneste vi er usikre på er bilvekta, etter at vi satte inn ekstra anlegg. Vi har bare ti kilo å gå på. Uten drikke.