Manglende bruk av blinklys:

Trafikkfarlig og uhøflig

Synspunkt

«Fingerferdighet»: – Trafikken trenger en viss «fingerferdighet», og den mangler en del sjåfører tilsynelatende, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto. 

De har ikke syn for andre, men gir dralten. De vil jo fort fram, og det er deres menneskerett.

Nyheter

Olav Rønneberg

Mauseidvåg

Da jeg var yngre hadde jeg en Opel rekord diesel. En gang hvert kvartal, tror jeg det var, leste jeg av en måler som var montert under setet, skrev tallet opp på et kort som jeg fikk på bilsakkyndige og sendte det inn til rette myndigheter. Etter en stund fikk jeg en regning i posten (det var da posten også virket) som avkrevde meg for utestående beløp, så og så mye per kjørte kilometer. Nå er prisen integrert i prisen på pumpen. Verden har gått fremover.

Men jeg mistenker at det er en god del der ute i trafikken, som tror at bilene deres er utstyrt med et «blinkometer», som på et eller annet gitt tidspunkt vil utløse et krav fra en eller annen myndighet. Det kan også virke som at det er en større frykt blant mennesker med dyrere biler, men det er en udokumentert magefølelse som jeg lar ligge.

Så har jeg altså kommet ad omveier til poenget, bruk av blinklys i trafikken.

Som en dans

Jeg vil mene at manglene bruk av blinklys både er trafikkfarlig, usosialt og uhøflig. Trafikken kan en muligens sammenligne med et sosialt samspill, som en dans, eller en konversasjon. Ofte (på langt nær alltid) klarer veibyggerne å lage løsninger som gjør det mulig å komme seg nokså greit fram i trafikken. Men da kreves det at alle vi som deltar i dette sosiale samspillet, i denne dansen, eller konversasjonen, følger reglene. Man skal holde takten, ta et skritt til siden når det trenges, gi tegn til de som deltar i dette samspillet om en vil til høyre, eller til venstre. Da er vi klar over hverandre og ting går som en leik (til en viss grad, tilgi bildespråket).

Men så er det noen som valser rundt uten å se seg for, som tramper på beina til partneren, som tramper videre både i klaveret og i salaten.

Skaper irritasjon

Trafikken trenger en viss «fingerferdighet», og den mangler en del sjåfører tilsynelatende. Hva årsaken er til dette vet jeg ikke, om det er uoppmerksomhet, latskap, om det er det at en rett og slett ikke bryr seg, eller at mange har altfor mye holde på med i bilene. Det kan være mange årsaker, men felles for de alle er at de skaper irritasjon, unødvendig hakkete og lite smidig trafikk, og at de rett og slett skaper en del trafikkfarlige situasjoner.

Hvem er den verste «blinkeren»?

Jeg vet ikke. Men jeg tror ikke han eller hun har lest helt til nå, men hvis det er deg, så ber jeg deg: være så snill å skru på blinklyset ditt støtt og stadig, følg trinnene på dansegulvet, og alle dine partnere blir svært så fornøyde. «Blinkometeret» finnes bare i dette leserinnlegget.

Med et humoristisk «blink» i øyet.