Det sier Edel Skjærseth etter at politikerne i Sula og Ålesund torsdag kveld vedtok å bygge et nytt felles kloakkrenseanlegg i nabolaget hennes. Tar man av i krysset på Veibust etter Vegsundbrua, og følger vegen sørøst, kommer man til Kvasneset. Husene ligger landlig til med panoramautsikt mot Storfjorden. Her, inni fjellet, skal det nye kloakkrenseanlegget etter planen stå klart i 2022.

– Vi bor her fordi her er uberørt natur. Så skal de legge det her! Det finnes så mange ubebodde områder de kunne lagt det til, sier Charlotte Pedersen.

Kvasneset: Det nye kloakkrenseanlegget for Ålesund og Sula skal etter planen bygges i fjellte på Kvasneset ved Storfjorden. Foto: Norgeibilder /illustrasjon: Sula kommune

Snuoperasjon

Torsdag hadde hun lagt fram flagget, klar for feiring. I forkant av bystyremøtet i Ålesund hadde nemlig både rådmann og formannskap innstilt på å si nei til anlegget på Kvasneset.

Snuoperasjonen i bystyret torsdag kveld, da renseanlegget blei vedtatt mot 12 stemmer, sjokkerte beboerne.

— I forkant var vi i kontakt med politikere i bystyret. Vi ønska å møte i gruppemøtene til Arbeiderpartiet og Høyre og presentere vår side av saka, sier Bjørn Inge Furuli. Etter vedtaket i formannskapet sier de at de fikk beskjed om at det ikke var nødvendig å komme – siden partiene likevel kom til å stemme nei til anlegget.

– Vi mista muligheten til å bli hørt, sier Furuli, som mener det hadde vært interessant å få vite hva som gjorde at de snudde. Mye må ha skjedd på bakrommet, mener beboerne.

– Leit: – Dette er en lei beslutning og en lei prosess. Jeg er redd jeg aldri ser den dagen jeg flytter tilbake til Sula, sier 18-åringen Pål Dimmen, som fulgte saka i kommunestyret i Sula.

Bystyret behandla heller ikke innbyggerinitiativet til Synnøve Kvasnes, som samla inn 1600 underskrifter med krav om at Ålesund skulle utrede mulighetene for et anlegg borte fra fjord og folk.  I svaret fra kommunen blei det vist til tilrådninga fra formannskapet.

«På denne bakgrunn vurderes saken å finne sin løsning», står det i brevet, der Kvasnes  blir bedt om å ta kontakt på nytt dersom hun ikke er enig.

– Bedre for miljøet

Det var varaordfører Tore Johan Øvstebø (Krf) som sto bak forslaget som til slutt fikk flertall. Han tror det var miljøargumentet som til slutt slo gjennom.

– For det første et nytt, stort sekundæranlegg rense avløpet langt bedre enn noen av dagens anlegg. For det andre så er Storfjorden en mye dypere fjord med sterkere strømninger utover og større utskifting av vatn enn Borgundfjorden og Ellingsøyfjorden, sier Øvstebø.

Han tror det var mange prosesser som skjedde parallelt som førte til snuoperasjonen.

Øystein Tvedt (H) sier at han aldri gav beskjed til beboerne om at det ikke var nødvendig å komme på gruppemøtet.

– Jeg sa at de vart hjertelig velkommen dersom de meinte at det var nødvendig, men viste til formannskapet og det som skjedde der, sier Tvedt, som var blant dem som stemte mot planene i formannskapet.

– Jeg gikk for rådmannens innstilling med hensyn til økonomi. Men da bystyregruppa, som jo er en mye større gruppe politikere, diskuterte saka, var det et klart flertall som mente at dette var et fornuftig prosjekt å gå videre med. At vi gikk fram og tilbake i saka er derimot beklagelig, sier Tvedt.

Mye usikkerhet

Frustrerte Frustrerte beboere på Kvasneset mobiliserte kjapt og klarte på kort varsel å samle seg for å møte Sunnmørspotsen fredag ettermiddag. De har ennå ikke fått summet seg og lagt en plan, men er klare på at kampen fortsetter. Foto: Marius Simensen

Beboerne på Kvasneset mener det ikke er utreda godt nok hvor kloakken vil havne, eller hvor store de endelige kostnadene vil bli. Blant anna peiker de på at lokale strømningsforhold ikke er utreda.

Ordfører i Sula, Jim Arve Røssevoll, sier at han forstår bekymringen, men understreker at det som er utarbeida kun er skisser av mulige plasseringer av anlegg og utslippspunkt.

– Nå skal de lokale strømningsforholdene kartlegges gjennom et heilt år, og det skal gjøres geologiske undersøkelser. Så dette skal utredes. Men først måtte politikerne vedta at en i det heile tatt ville ha et felles anlegg, sier Røssevoll.

– Jeg håper at når dette en gang står ferdig så vil en se at det ikke blir så ille som mange frykter. Det viser undersøkelsene som er gjort så lang, blant anna når det gjelder lukt.