Etter sol kommer regn, og sjelden har vel det vært mer korrekt enn nå. Kristi himmelfartsdag kan det komme hele 70 millimeter med nedbør. Ifølge yr.no tar regnet til utover ettermiddagen og kvelden på Sunnmøre.

- Vi har knapt fått pakket ut grillen og lagt puter på utemøblene før vi igjen må stue alt bort. Med så mye regn som det er meldt må man sørge for at vannet renner der det skal ved å holde avløp og rister fri for søppel og annet rask, sier Øyvind Setnes, forebyggingssekspert i Tryg Forsikring.Det er meldt intens nedbør på Vestlandet i hele dag og særlig de som bor utsatt til i nærheten av en bekk eller elv, bør ta sine forholdsregler.- Så store nedbørsmengder øker erfaringsmessig faren for overvann i tettbebygde områder, bekk- og elveløpsendringer og fare for jord-, flom- og sørpeskred i bratt terreng. Det gjelder å følge med og ta affære umiddelbart dersom det er antydninger til overvann. Da bør man sikre gjenstander i kjellere og garasjer, sier Setnes.

Gult nivå

Varsom.no melder om gult farenivå for folm i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er allerede høy vannføring i en del elver, og stigende temperaturer og mulighet for regn vil føre til stor snøsmelting.

Pass på campingvogna!

If skadeforsikring oppfordrer om å sikre eller flytte campingvogner fra campingplasser, spesielt dersom du har spikertelt.

- Årsaken er at campingplassene gjerne ligger svært tett mot elver, vann og innsjøer, og dermed blir rammet tidlig, sier kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz.

Hva dekker forsikringa?

Norske forsikringsselskap betaler ut stadig større erstatningsbeløp etter flomskader. Flomskader på bygninger dekkes av forsikringen så lenge bygget har en brannforsikring. Flomskader på biler dekkes over bilens egen kaskoforsikring. Dersom man ikke har kasko, må slike skader dekkes av bileier selv.

Også campingvogn og spikertelt er dekket av forsikring, men byr dog på andre problemer.

- Campingvogner som flyter ned en elv utgjør både en sikkerhetsmessig og miljømessig risiko. I det siste har det vært mye oppmerksomhet rundt problemet med plast i naturen. Jeg tror de fleste lett ser for seg hvordan en campingvogn på vidvanke ned en flomstor elv lett kan bli ødelagt og brytes ned. Derfor er det viktig å gjøre tiltak på campingplassene før det er for sent, sier Clementz.De siste ti årene er det utbetalt 734 millioner kroner i erstatning etter flomskader i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.Rekordåret var i 2014, da utbetalingen ble 296 millioner kroner.