— Datoene er satt: Det blir Ålesund Pride til høsten, fra torsdag 30. august til lørdag 1. september, sier Monica Molvær i Ålesund sentrumsforening, og understreker:

— Pride er en åpen invitasjon til alle mennesker som omfavner mangfold og inkludering. Jeg håper vi er mange som vil støtte opp om arrangementet her i kommunen også.

Bygdedyret i byen

Med i planleggingen er blant annet FRI Ålesund, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold som Maria Mindestrømmen leder:

— Pride handler om å hylle mangfoldet og støtte alle menneskers rett til å elske den de vil. At kjærlighet er kjærlighet og at alle må få være seg selv, trenger vi å bli minnet om i Ålesund også. Bygdedyret lever i aller høyeste grad i byen, sier hun, og forteller om spede forsøk på å arrangere Pride i Ålesund allerede i fjor. Da var det vanskelig å finne samarbeidspartnere. Slik er det ikke nå.

— Jeg har kun fått tommel opp fra alle jeg forteller om Ålesund Pride til, sier Molvær.

Skeive nettverk

De ser for seg Kiperviktorget som hovedarena for Pride. Der skal den store paraden 1. september ende opp. Hva programmet ellers skal bestå av er ikke klart, annet enn at deler av det skal være spesielt rettet mot unge under 18 år.

— Det er et stort behov for flere skeive nettverk i byen, mener Mindestrømmen.

I dag er de en gjeng som møtes jevnlig hver siste fredag i måneden på kaféen Dromedar på Ålesund storsenter, og der er det plass til mange flere.

— Jeg håper Pride kan bidra til synliggjøring, og hjelpe flere unge til å finne sitt miljø, sier Mindestrømmen.

Fra bygd til by

Bygdepride i Ørsta og Volda har inspirert mange, inkludert Cecilie Langvatn som driver Let’s Eat Deli ved Kiperviktorget sammen med kona Monica Langvatn.

Nå vil de være med på å gjøre Ålesund Pride til en fest.

— Det er lett å tenke at dette burde vi ha fått til før. Nå virker det helt naturlig at vi skal ha Pride i Ålesund, sier Langvatn.

— Det har vært så fint å følge med på hvordan arrangementet i Ørsta og Volda ble mottatt og støttet av folk i alle aldre og ulike livssituasjoner. Det ble så stort og så inkluderende. Det viser at vi i 2018 har kommet veldig langt, selv om vi fortsatt har langt igjen å gå. Pride handler om å være menneske, først og fremst, sier Langvatn.

— Samtidig er vi mange som har blitt provosert av fordommene mot homofili som også ble synliggjort. Det er på tide at vi i Ålesund går sammen om å vise at dette er en plass for mangfold og inkludering. En by for alle, understreker Molvær.

Åpen for debatt

At det også kan bli debatt rundt arrangementet, slik det ble i Ørsta og Volda, regner de med:

— Debatt og ytringsfrihet er bra. I en by som Ålesund er vi mange mennesker som skal bo og omgås, og det må være rom for ulikhetene, så lenge vi møter hverandre med respekt. Det handler Pride også om, sier Langvatn.

Odd-Johan Fiskerstrand, daglig leder av utestedet Brooklyn litt lenger borte i gata sier det var lett å si ja til å bli med på Pride:

— Pride er et positivt arrangement som vil være bra for byen. Pride blir gøy.