– Det er kjempegøy å sykle, sier Håkon Humblen.

– At vi vant er veldig bra, sier Synne Hermansen tilfreds.

Syklene står tett i tett utenfor Møre ungdomsskole, når Sunnmørsposten ankommer. Og når folkehelsekoordinator i Ålesund kommune, Ingunn Holmen, gratulerer 8B med seieren, og når de får beskjed om at hele klassen får billetter til Aafk-kampen 27. mai, klapper og jubler elevene.

Gira ungdom

I år er det første gang det arrangeres «U-GO» – en sykle til skolen-kampanje for ungdomsskoleelever i Ålesund. Man kan både gå, sykle, sparkesykle eller skate til og fra ungdomsskolen. Klasser både ved Møre ungdomsskole, Kolvikbakken, Ålesund internasjonale skole, Skarbøvik, Spjelkavik og Blindheim ungdomsskole deltar.

Alle ungdomsskoleklasser i Norge kan delta i konkurransen. Klassen er laget. Man laster ned en app, og registrerer aktiviteten. Og det vanker flotte premier for de klassene som i ukene ut mai er mest aktive. Som gratisbilletter til Buldrehallen, svømmehallen, fotokurs og tur med Borgundknarren.

– Elevene er veldig engasjerte. Vi har to 8.-klasser. Begge er veldig gira. Vi har også ei 9. klasse som er med, sier lærer Robert Tjomlid. 8B vant nemlig knepent foran 8A på samme skole denne uka.

Ingvill Holmen som har dratt i gang sykle-til-skolen-aksjonen i Ålesund, sier målet er å få enda flere til å bli med.

Dagslysets virkning

– Det er utrolig viktig at ungdom kommer seg ut i dagslys. Det gir overskudd og bedre grunnlag for læring, sier hun. Hun viser også til Ungdata-undersøkelsen og psykisk helse.

– Ungdom i vekst og utvikling har behov for å bli eksponert for dagslys. Det bidrar også til god døgnrytme, påpeker hun.

– Den voksne befolkning blir fetere og fetere. Hvor viktig er det å legge grunnlag for fysisk aktivitet i ungdomsårene?

– Det er viktig allerede fra barnehagealder, men ja det er viktig at unge blir glad i å bevege seg rett og slett. Er man først kommet i aktivitet, får man lyst til å gjøre mer. Og blir man eksponert for dagslys, så har også det innvirkning på overvekt. Blir en ikke eksponert for dagslys, viser forskning at en får mer lyst på sukker.