– Dette er nok litt mer enn det har vært de seinere år. Men det er ikke uvanlig at vi har et såkalt prognostisert forbruk på flere titalls mill. i første kvartal, sier økonomisjef Ole Kristian Arntsen i Ålesund kommune.

– Da må vi se på hva vi kan gjøre annerledes eller kutte ut. Vi har ikke konkrete forslag i dag, men dette blir en prosess de nærmeste månedene.

Også rådmann Liv Stette sier at kommunen vil prøve å holde rammene og styre mot balanse.

– Det betyr at vi om nødvendig må knipe inn og gjennomføre kutt, sier Stette.

Hjemmetjeneste og skole

Prognosene viser størst avvik hos hjemmetjenester (23 mill.) og skoler og SFO (nesten 14 mill.).

Hjemmetjenesten melder om et stort behov for flere samlokaliserte og tilrettelagte boliger. De har også fått flere nye, krevende brukere i løpet av året, noe som gjør det utfordrende å holde budsjettet og å rekruttere kompetente ansatte.

– Vi har en del nye brukere som vi skal få delvis refusjoner fra staten på, men det er uklart hvor mye vi får. Forhåpentligvis blir det ikke så ille, sier Arntsen.

Spesialundervisning

Også på skolesida tror han det vil gå bedre enn prognosen gir inntrykk av. Blant anna blei prognosen laga før man visste hvordan lærernormen ville slå ut.

Skolene melder samtidig at det går mye ressurser til spesialundervisning, og at flere elever har store vedtak på oppfølging, særlig i overgangen fra barnehage til skole.

– Det blir flere og mer omfattende vedtak på oppfølging. Som betyr at en må ansette flere. Her er det ikke så lett å kutte, for har du et vedtak, så har du også en plikt. Så vi må se om vi kan ta penger andre steder, sier Arntsen, som ikke vil si hvor det kan bli aktuelt med kutt.

– Det er jo noen virksomheter som går med overskudd, sier han.

– Robek-exit ikke i fare

Ålesund er på Robek-lista, men har store planer om å komme seg ut av svartelista for kommuner med dårlig økonomi i løpet av året. Ifølge økonomisjefen er de i rute.

I budsjettet for 2018 er det altså lagt inn 28 millioner som en buffer, men man har foreløpig valgt å ikke ta inn dette for å dekke inn merforbruket.