– Det tallet taler egentlig for seg selv, sier Marthe Outzen, konserndirektør med ansvar for kommunikasjon og menneskelige ressurser i Brunvoll.

Resultatet hun trakk fram da hun snakket til forsamlingen ved den årlige NHO konferansen i Møre og Romsdal onsdag, er kommet gjennom en langsiktig strategi. Både eiere og ledelse har vært trofaste mot satsingen på lærlinger og intern opplæring av ansatte.

– Til tross for at vi har hatt noen tøffe år bak oss nå, så har bedriften stått urokkelig på inntak av lærlinger. Og det betalte seg – seinest nå for noen uker siden skrev vi ansettelsesavtaler med to tidligere lærlinger. Vi trengte ikke intervjue dem en gang, forteller hun.

Skolelei ungdom blomstrer

Arbeidet til det Molde-baserte konsernet har blitt lagt merke til de siste årene og sikret Brunvoll hedersutmerkinga «Norges smarteste bedrift» i 2017. Snart blir også en av lærlingene deres presentert i et NRK-program med Leo Ajkic.

– Vi ser ganske ofte ungdom som kanskje er litt skoleleie, som blomster når de får jobbe med praktisk arbeid, forteller Outzen.

Men det gir også andre positive effekter: – Ved å lære hvordan ting produseres her, blir jeg også en bedre ingeniør, fortalte for eksempel en ung kvinnelig ansatt på en film Outzen viste for forsamlingen. Hun fortalte også at lærlingene ble oppfordret til å utforske nye muligheter i arbeidet.

Kan ikke læres på skole

Outzen forteller at mye av utgangspunktet for satsingen på lærlinger, er at bedriften trenger kompetanse som ikke kan læres på en skole. Men de mener også det er et samfunnsansvar å bidra til at folk får fagutdanning.

Mennesket i sentrum, framfor teknologi er noe av filosofien hos Brunvoll, men et fasitsvar på hvordan andre burde arbeide, ville ikke HR-direktøren gi.

– Gjør noe som passer for dere. Det viktigste er at det blir gjort – og at man er flinke til å følge opp i praksis, sier hun.