– Mitt råd til helseforetaket er at de får på plass en direktør på hvert sjukehus med budsjettansvar, sier Hagen som er en av landets fremste eksperter på sjukehusøkonomi. Hagen er professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Det medisinske fakultetet på Universitetet i Oslo.

Nye minustall

Før helga ble det kjent at Helse Møre og Romsdal i april gikk nær 10 millioner i minus i forhold til budsjettet.

– Både administrasjonen og styret har fullt fokus på at budsjettet nå må holdes. Hvor ligger problemet, Hagen?

– Helseforetaket har strammet til på oppfølging og på kontrollrutiner, men det ser ikke ut til å fungere skikkelig. Jeg tror det har sammenheng med ledelsesstrukturen i hele foretaket. Skal en få kontroll på økonomien så må det på plass en stedlig ledelse, i alle fall på de fire somatiske sjukehusa, sier Hagen.

– Erfaring fra andre helseforetak i Norge viser at det er dette som skal til. Vestre Viken helseforetak hadde store problem for 8-10 år siden og gikk over til stedlig ledelse og fikk kontroll. Sykehuset Innlandet har hatt noe av de samme problemene, sier professor Hagen som er vokst opp på Haramsøya.

Fungerer ikke

– Møre og Romsdal er et av de få helseforetakene som står igjen uten stedlig ledelse med et klart budsjettansvar. De prøver å komme seg rundt styringsproblemene ved mer kontroll og tettere oppfølging, men dette fungerer ikke. Løsningen ligger i ledelse med ansvar på hvert sjukehus.Beslutningene som driver lønnsutgifter og andre utgifter skjer på den enkelte avdeling. En lokal direktør vil være tettere på og holde kontroll på dette, og da vil en også kunne redusere på kontrolltiltakene som en nå bygger opp, sier Hagen.

– En kan spørre seg om 10 millioner i minus er et stort problem. Det er det ikke i seg selv, men problemet med stadige driftsunderskudd er at det svekker fremtidig investeringsevne. Et helseforetak bør ha et driftsoverskudd på 4-6 prosent, vurderer Hagen. Helse Møre og Romsdal står foran massive investeringer med nytt sjukehus utenfor Molde, og store oppgraderinger av sjukehusa i Ålesund og i Volda.