– Foreløpig har vi 26 lam og 23 voksne sauer. Men vi har planer om å få flere. Dessuten har vi tenkt å skaffe oss noen grisunger, også. Og vi har lyst på kyr. Men det blir litt lenger fram i tid, for kyr krever mye mer arbeid, og mer fôr, sier Anders Giske.

Han er eldst av de to 22-åringene, født et kvarter før broren Eirik – og dermed etter eget utsagn den selvsagte sjefen.

SAUEBØNDER: Tvillingene Eirik og Anders Giske (22) fra Ålesund.

I Hundeidvik

Vi møter de to i Hundeidvik i Sykkylven. Det er her sauene går på beite, på lånt mark.

Om vinteren er de inne i fjøset til Asbjørn Fauske på Hatlemark – i nabobygda Tusvik.

– Vi har fått god hjelp til å komme i gang, både av Karl Ekornes på Blakstad, og av blant andre Barbro Midtgård som driver nabobruket her – og av Torkjell Utgård, som eier jorda der sauene går og beiter.

Brødrene bor og arbeider i Ålesund. Anders er ansatt ved Atlanterhavsparken, Eirik i Ålesund kommune.

– Det var litt tilfeldig at vi havna her. Vi kjenner folk i Sykkylven, og så fortalte vi noen om interessa vår for å starte med dyr.

HJELP: Av og til får Anders og Eirik Giske hjelp av Marius Franzvåg (til høyre) med å mate sauene.

Dette var i fjor høst. Nå står de her, som to hobbybønder.

– Vi drar hit etter jobb tre ganger i uka i sommerhalvåret, og hver dag om vinteren for å mate sauene. Det koster oss mange tusen kroner i ferjebilletter, sier Eirik.

De får låne beitemarka kostnadsfritt, mot at sauene driver aktiv beitepussing.

– Vi tror at det etter hvert vil bli større etterspørsel etter sauer som kan holde nede vegetasjonen, før den tar overhånd. Så dette er virkelig nyttedyr, legger brødrene til.

Setter opp gjerde

De to ungdommene er ikke redde for å arbeide. Så en del av byttearbeidet deres har vært å sette opp gjerde. Fire kilometer med gjerde tror de at det har blitt til nå.

– Dette er så langt en hobby for oss, så lenge pengene strekker til. Men vi ønsker jo at det skal bli noe mer, og at vi kanskje flytter hit etter hvert og får oss noe eget, legger Anders til.

Og når det blir flere dyr, så vil det også være behov for større beite. Brødrene er derfor innstilte på å gjerde inn enda større område i bygda.

GODBIT: Villsauene i Hundeidvik er litt sky. Men når Anders Giske kommer med ei bøtte full av kraftfôr dukker selv de mest skeptiske opp for å smake.

De har iallfall for lengst vist at de har energi og krefter nok. I 2016 var de to med i bålgjengen som bygde et 47,40 meter høyt Sankthansbål på Slinningen. Til det ble det brukt over 8000 paller.

Verdens høyeste bål, slo straks ekspertene fast.

Nå har tvillingene gitt seg med bålbygginga, og utelukker ikke at de kommer til å feire sankthans i Sykkylven i år.

– Den dagen noen bygger et enda høyere bål og slår rekorden vår, så kan det kanskje hende at vi begynner på igjen, ler Anders.

Torkjell Utgård kommer forbi i det vi snakker med brødrene. Det er på hans eiendom at sauene går og beiter:

– Guttene er arbeidsomme og fulle av energi. De gjør en god jobb her. Det er ikke alle ungdommer som hadde giddet dette, sier Utgård.

Villsau

Det er altså norsk villsau som gjør beitejobben.

– Hva med å få tak i noen geiter. De er vel enda mer effektive?

– Nei, geiter vil vi ikke ha. De er det ikke råd å holde styr på. De hopper jo over flere meter høye gjerder.

Så langt har det gått bra med dyreholdet til de to, med ett unntak:

For 14 dager siden ble en av de to værene de har hatt gående som beitepussere på Tyskholmen funnet død. Det viste seg at det var en hund som hadde vært på ferde, forteller Anders.