I mars kjøpte Ålesund kommune en splitter ny Toyota Land Cruiser (150 Series) 2018-modell til vaktbil i avløpstjenesten.

Prisen for 5-seteren var 930.000 kroner eks. mva. Bilen er førstegangsregistrert 6. mars 2018 og har 177 HK.

Kommunen byttet inn den forrige vaktbilen, en Toyota HiLux 5-seter, 2007-modell.

  • Har du tips eller informasjon? Kontakt oss på 95400400@smp.no eller ring 95400400.

Bil som kommer seg fram

Alf-Christian Røyseth, rådgiver på innkjøpsavdelingen, forteller at den nye bilen er til bruk i tjeneste og vakt.

– Bilen svarer til behov utover det de øvrige bilene som Vann, avløp og renovasjon (VAR) benytter, f.eks. 5 seter, 4x4 og god kapasitet til å trekke tilhenger. Videre har bilen fremkommelighet som gjør at snø og andre hindringer i stor grad kan håndteres, særlig med tanke på vaktfunksjonen den har, opplyser Røyseth.

Det er VAR som har fått kjøpt nybilen, og den brukes først og fremst av avløp, men øvrige avdelinger kan bruke den etter behov.

– Behovet for en 5-seter i VAR-drift, både for vakt og andre tjenestereiser, er dekket av denne bilen. Bilen er stasjonert vekselvis på rådhuset og Åse renseanlegg, og er ellers i beredskap for vakttjeneste, opplyser rådgiveren.

Skal i utgangspunktet ikke brukes privat

Kjøpet er gjennomført i henhold til første del av anskaffelsesforskriften, og er konkurranseutsatt, opplyser Røyseth.

– Bilen er kjøpt inn til tjenesteformål og skal i utgangspunktet ikke brukes i privat sammenheng. Men i for eksempel vaktsammenheng er det legitimt å ta med kommunale biler hjem. Ansatte kan avtale lån av kommunal bil i særskilte enkelttilfeller, opplyser han.

  • Vet du noe om denne saka? Kontakt Sunnmørsposten på 95400400@smp.no.

– Det er ingen turnusordning knyttet til bruk av bilen. Bilen er en vakt- og tjenestebil i VAR-avløp. Vakt i VAR er fra fredag til fredag hver 5. uke, døgnvakt (alle døgn). Ellers blir bilen brukt daglig til tjenestereiser, møter og befaringer på VA-anlegg og private grunneiere, møter i nabokommuner, nye Ålesund kommune. Andre avdelinger kan bruke bilen etter behov og tilgjengelighet, opplyser teamleder Svein Johansen på avløp.

Han forteller at bilen blir brukt av flere personer.

Tips på 95400400@smp.no eller kontakt journalisten direkte.

Foto: TORBJØRN EIDHAMMER