Fylkestinget er nå samlet i Ulsteinvik. Bekmørke økonomiske skyer i horisonten preger møtet. Nordøyvegen står ikke på dagsorden, men den er tema rundt alle bord utenfor fylkestingsalen.

Aasen vil ikke si noe konkret om hva som blir skjebnen til dette som er det største prosjektet Møre og Romsdal fylkeskommune noen gang har starta opp.

– Vi fått en overraskelse med  Nordøyvegen, men det blir helt feil av meg å spekulere i den saken nå. Dette kommer vi tilbake til, sa Aasen.

Men han erkjente at fylkespolitikerne har gapt over for mye de siste årene.

– Vi har vært utålmodige i våre investeringer og vi har gått litt for fort fram. Tjenesteproduksjonen er i i største laget. Budsjettene må ned, både når det gjelder drift og investering. Derfor har rådmann bedt oss gå i tenkeboksen. Vi har lite å tære på, påpekte Aasen.

Gigantgjeld

Ny økonomiplan for de neste fire årene er hovedsaken under møtet. Prognosene viser at fylket innen 2022 vil ha brukt opp alle fond, ha en gjeld på mer en åtte milliarder kroner og gå flere hundre millioner kroner i året i minus.

Frps Frank Sve mener fylkestinget må utsette behandlingen av økonomiplanen til Nordøyvegen er avklart.

– Vi må utsette hele behandlingen av økonomiplanen til etter at vi har avklart hva vi gjør med Nordøyvegen, mener Sve.

Også fylkesleder i Arbeiderpartiet,  Per Vidar Kjølmoen, ser at det er problematisk å vedta en økonomiplan uten av en vet hva som skjer med Nordøyvegen.

– Nordøyvegen er elefanten i rommet. Det vedtaket vi gjør her for økonomiplanen står i realiteten bare til oktober, sier Kjølmoen.

Foto: NILS HARALD ÅNSTAD