Her jobber et tverrfaglig team sammen om å tilby et åtte uker langt medikamentfritt behandlingstilbud for voksne som sliter med psykiske problemer.

– Den røde tråden i behandlingsopplegget er å sette folk i aktivitet både fysisk og emosjonelt, sier Anja Bjørkavåg som er leder for teamet.

De jobber tverrfaglig med spesialsjukepleiere, barnevernspedagoger, sosionom, fysioterapeut, psykolog og psykiater. Gjennom et åtte uker langt opplegg der timeplanen kan inneholde friluftsliv, klatring, gruppeterapi, kroppsbevissthet, mindfulness og yoga. Blant annet.

Høyt aktivitetsnivå

– Vi har et intensivt behandlingstilbud, og pasientene setter pris på dette, sier barnevernspedagog og miljøterapeut Anniken Farstad.

Pasientene som får dette tilbudet har valgt det selv, og de får tilbud om en «prøvedag» for å se om tilbudet kan være noe for dem. Pasientene kan slite med angst og depresjoner, og kan ha både relasjonsvansker og lavt funksjonsnivå.

Gjennom oppholdet blir de bedre kjent med seg selv og sine egne reaksjoner. De får trening i å gjenkjenne sine egne reaksjonsmønster, og de får eksponering og trening i å takle utfordrende situasjoner. Blant annet så tar teamet i bruk naturen som terapirom, gjennom forskjellige aktiviteter som for eksempel klatring og padling.

Nye utfordringer

– Å arbeide med grupper i naturen gir et større handlingsrom enn tradisjonell gruppeterapi, forklarer spesialsjukepleier Ragnar Thorsen.

– Og det handler også om nye utfordringer. Naturen gir rom for gode mestringsopplevelser og for å bedre gruppedynamikken. Dette gir overføringsverdi for pasientene, sier miljøterapeut Elisabeth Hovland som blant annet er i klatreveggen med pasientene.

Gode resultat

Behandlingsopplegget har gode resultater å vise til. Siden oppstarten i 2016 er det bare én av 38 pasienter som har droppet ut av den åtte uker lange behandlingen. Opp mot 60 prosent opplever vesentlig positiv bedring av behandlingen, og 30 prosent av disse igjen har blitt så mye bedre at de er tilbake innenfor det som blir kalt normalområdet.

Gjennom ulike metoder og aktiviteter kan pasientene bli ført mot å sakte, men sikkert stole mer på seg selv, og stole mer på andre. Det er ikke mye dødtid under oppholdet, og Anniken Farstad forteller at pasientene ofte etterlyser aktiviteter om det er ei ledig luke i løpet av dagen.

En vanlig dag kan pasientene være innom psykoterapi, livsstyrketrening (mindfullness), samtale med miljøterapeut og fysisk trening. Neste dag er det kanskje friluftsliv på programmet hele dagen, med fysisk trening på kvelden. Behandlingsprogrammet er medisinfritt, men det er ikke slik at pasientene blir fratatt medisiner de går på om de ikke selv ønsker det. Selve behandlingsprogrammet søker å nå til bunns i det som ligger til grunn for symptomene, og gi pasientene redskap og forståelse.

– Vi har også et eget pårørendekurs som vi har fått mye gode tilbakemeldinger på, sier teamleder Anja Bjørkavåg. På dette femtimerskurset er det blant annet fokus på hvordan de pårørende skal takle og forholde seg til eventuelle forandringer i atferden til de som har vært til behandling.