Utbetalingen av årets skattepenger begynner 27. juni.

- Har du ikke gjort endringer på selvangivelsen vil du nok kjenne igjen tallene, men for deg som har gjort endringer er det viktig å se gjennom hva som er godkjent av fradrag, sier Marita Løvik Stadsnes, banksjef i Sparebank1 SMN på Sunnmøre i ei pressemelding.

Restskatt

Har du fått restskatt kommer betalingsfristene raskt. Allerede 20. august er første betalingsfrist for de som får skatteoppgjøret 27. juni. Da må halvparten av restskatten betales dersom samlet krav er over 1.000 kroner.

- Svært mange av de som får restskatt har fått dette også tidligere år. I undersøkelser SpareBank 1 har gjort, oppgir halvparten av de som venter restskatt at de pleier å få restskatt. Det som er lett å glemme når regningen kommer er at man også bør gjøre en skatteberegning for i år slik at man kan tilpasse skattekort eller forberede seg på den samme ekstraregningen neste år, sier Stadsnes.

Sparing

Åtte av ti nordmenn kan forvente å få igjen på skatten – til sammen 2,8 millioner nordmenn. 800.000 må betale restskatt, og de resterende 700.000 kommer ut rundt null. Det viser beregninger fra Skattedirektoratet.

De som får igjen penger, kan vente seg rundt 12.000 kroner i snitt, og for dem med restskatt vanker det i snitt en regning på 25.000 kroner.

- Selv om skattepengene ikke er en lukrativ spareform, så er det en fin form for sparing for de som vet at penger brenner hull i lomma gjennom året. Særlig for unge og de med lite buffer i økonomien er det langt bedre å betale litt ekstra skatt gjennom året, enn å måtte betale en baksmell, mener Stadsnes.