Åse Ingjerd var nummer ti i rekka i en søskenflokk som telte 13 og som nå skal være den eldste søskenflokken i landet. Dama fra Vartdal i Ørsta kommune og søsknene vil i løpet av høsten være 1000 år til sammen.

Dette ble markert sist helg i Åsen som ligger i Levanger kommune i Nord-Trøndelag. Broren Terje Birger Tunset har bosatt seg der, og var vertskap for Åse Ingjerd og søsknene. Initiativtakeren fikk et rungende ja da han i fjor sjekket ut om det kunne være interesse for søskentreff i juli året etter. I januar gikk det ut invitasjoner til det som ble like mye slekt som søskentreff. For det kom både barn, barnebarn, oldebarn og andre. Godt og vel 140 var på plass da den helstekte grise ble servert.

– Det var kjempeartig at alle hadde mulighet til å stille. Jeg fryktet at vi ikke ville bli fulltallige da jeg for litt over en måned siden, fikk beskjed om at den eldste broren vår hadde falt og brukket lårbeinet, sier Åse Ingjerd.

70-åring forsto at det brant et blått lys for brorens deltakelse da hun i etterkant fikk høre at han hadde pådratt seg lungebetennelse. Marvin Ronald Tunset kom seg imidlertid til hektene. Han ble flydd oppover i rullestol og fikk være med på den tre dager lange feiringen i flotte trønderske omgivelser.

Halvt sunnmøring

– Jeg regner meg som halvt sunnmøring og halvt nordlending ettersom jeg har bodd det meste av mitt voksne liv på Søre Sunnmøre, forteller Åse Ingjerd. Hun har gode minner fra Sortland hvor hun vokste opp. Det var både stort og spesielt å ha så mange søsken rundt seg i oppveksten. Det ga både trygghet og fine opplevelser.

– Jeg må si jeg er imponert over vår mor som i perioder var aleine om å ha ansvaret for oss, sa Åse Ingjerd. Faren var yrkesfisker og kunne være borte på månedsvis da han dro på fiske i Lofoten.

Tunset kan opplyse at de eldste i søskenflokken allerede i ung alder fikk ansvar og arbeidsoppgaver som de vokste på. Hun følte tidlig på det sterke samholdet i familien. Det har søsknene klart å bevare selv om de bor spredt utover hele landet.

Åse Ingjerd kan fortelle at elleve av søsknene var samla da hun i fjor fylte 70 år. Men det er ikke så mange ganger at alle 13 søsknene har vært samla. Derfor var det stor stas at alle fikk muligheten til å være med på helgas markering, synes hun.

– Det kan hende at dette er siste gangen hele gjengen er samla på et brett. Jeg har bare gode minner fra oppveksten. Vi manglet ikke noe selv om vi ble født før, under eller etter andre verdenskrig. Det var mat nok til alle og vi hadde for så vidt det vi trengte, sier Åse Ingjerd som husker godt den gangen det første gang kom vaskemaskin til gårds.

Eldste søskenflokk

Tunset-familien fikk muligheten til å kjøpe en av de 100 første vaskemaskinene som ble importert. De søkte og fikk grønt lys. Det veide nok tungt at de var en stor familie. Åse Ingjerd kan opplyse at det ble en helt annen hverdag for mora den dagen de fikk vaskemaskin, innlagt vatn og strøm. Det forenklet husmor-rollen betraktelig. Selv om det fortsatt var mange små og store arbeidsoppgaver for husets daglige leder å ta hånd om.

Det finnes trolig ingen eldre søskenflokk i Norge enn den Nordre Vartdal-kvinna er en del av. Heller ikke i global sammenheng har man klart å finne eldre søskenflokker akkurat nå.

Men det var en engelsk familie som hadde søsken som var over 1000 år for en del år tilbake. Flere av de har nå falt bort.

Åse Ingjerd Tunset (70) har hele 12 søsken. Til høsten er hun og de andre til sammen tusen år gamle. Foto: Svein Halvor Moe