– Lønnsomhetsutviklingen har vært god også i dette kvartalet, med god driftsmargin. Svak utvikling for vårt største segment Stressless i Sentral-Europa og Skandinavia kompenseres av fortsatt sterk utvikling for Stressless og IMG (ei datterbedrift av Ekornes) i de nordamerikanske markedene, drevet av styrket salgsorganisasjon og bedret distribusjon, samt et sterkt underliggende konsumentmarked. Vi er totalt sett fornøyd med kvartalet, uttaler konsernsjef Olav Holst-Dyrnes.

Driftsinntektene til Ekornes-konsernet i andre kvartal 2018 endte på 797,8 millioner, opp fra 762,5 millioner i andre kvartal 2017. Justert driftsresultat var i andre kvartal i fjor NOK 102,7 millioner. Driftsmarginen utgjorde 17,3 prosent for kvartalet, mot 9,3 prosent i samme periode i fjor.

Omsetningsøkningen skyldes i hovedsak endring i valutakontrakter og valutakurser i Stressless-segmentet. Den underliggende omsetningen i Stressless er flat sammenlignet med samme periode i 2017.

Svak utvikling i Europa

Stressless, som er Ekornes største virksomhetsområde, har hatt en tilfredsstillende start på 2018 med god vekst i Nord-Amerika og Asia. Samtidig er det fortsatt krevende i både Sentral- og Sør-Europa og i Skandinavia, og arbeidet med salgsfremmende initiativer tar tid.

IMG har hatt en god utvikling i de nordamerikanske og asiatiske markedene, men fremdriften i Europa har vært svak. Suksess i det europeiske markedet er viktig for at selskapet skal nå målene om en dobling av omsetningen.

Konsernet har forventninger til at en ny fabrikk i Litauen som skal styrke IMGs tilstedeværelse i Europa, samt gi bedre distribusjon og større varesortiment med økt produktbredde og -dybde.

– Den positive utviklingen for Stressless og IMG i Nord-Amerika ventes å fortsette. Samtidig fortsetter produktinnovasjon, Videreutvikling av salg- og distribusjonsnettverk og kontinuerlig jakt på kostnadsreduksjoner å være avgjørende for både veksten og lønnsomheten vår, avslutter konsernsjef Olav Holst-Dyrnes.

Oppkjøp

Det ligger inne et frivilling kontaktbud på alle aksjene i Ekornes fra kinesiske Qumei Home Furnishing Group and Huatai på alle utestående aksjer i Erkornes, som styret i Ekornes har anbefalt aksjonærene å akspetere. Budet ble formelt framsatt 4. juni 2018. 12. juli meldte QuMei at de gjennom egne aksjer, aksepter og forhåndsaksepter da hadde 50,5 prosent av aksjekapitalen.

Budfristen er forlenget.