– Jeg har bestemt meg for å tre av og overlate stillingen som festivalsjef til noen andre. Jeg skal fortsatt være med på festivalen, og går ikke ut av den – men jeg synes 18 år som festivalsjef er nok, sier Geir Østensen til Sunnmørsposten.

Han medgir at det er sentimentalt.

– Ja, det er det. Vi starta jo dette i 2001, og hele familien min er med. Tårene hadde nok kommet om jeg annonserte på scena at jeg skal gå av. Det er greit å avslutte med en fantastisk festival for min del, og vi får positivitet tilbake fra de som er med og koser seg i gatene. Båtfestivalen er en merkevare som jeg føler bør leve videre i mange, mange år.

– Har du bestemt deg for hvem som skal ta over?

– Jeg har ikke bestemt meg for hvem, enten det blir folk internt eller om vi nå etter 18 år kan ansette en prosjektleder. Dette er noe vi må ta opp på styremøtet i etterkant.

– Gedigen folkefest

Han sier han er svært fornøyd med gjennomføringen av årets festival.

– Det har vært utrolig god stemning, og alle har kosa seg. Det har vært mye spennende aktiviteter. Flyshowet vi hadde var ekstremt tøft, og skatelandslaget ble veldig godt mottatt. Ellers har det vært mye populært i sundet, både med Ålesund Seilforening med sine båter og så klart Eliasbåten. Sistnevnte var som vanlig en kjempesuksess, og folk stod i kø i timevis, oppsummerer Østensen. Han mener at festivalen har blitt en gedigen folkefest. Og det er det som er intensjonen bak. Så vi er godt fornøyde. Det ble toppet lørdag med Rotlaus, hvor det var stinn brakke. Det var 1620 personer der. Og de leverte så det holdt. Men en høydare for meg personlig var allsangen på fredag.

Usikker økonomi

Men om ikke kommunen og fylket kommer med mer penger, vet ikke Østensen om festivalen klarer å overleve videre.

– Jeg håper at både fylket og kommunen ser verdien av festivalen. Vi har holdt på i 18 år nå, og bevilgningene vi får i forhold til hvor stor og tung festivalen er stemmer ikke helt overens. Vi må sette oss ned etter festivalen og se om vi klarer det videre, rett og slett.

– Vi måtte fjerne vannhoppet i siste liten i år, etter at kommunen ga oss beskjed to uker før festivalen hva vi får av tilskudd. Da går det ikke an å planlegge.

Det har også blitt vanskeligere for festivalen å få bidrag fra de store sponsorene.

– Næringslivet bidrar, men det er flere som slåss om de samme bidragene. Når alt stort sett er gratis på festivalen, må det finansieres på et vis.

Han påpeker at det må være mer trygghet rundt økonomien i festivalen.

Annen organisering

– Og det må organiseres på en litt annen måte. I 18 år har vi gjort dette, og det begynner å tære på oss som driver med det, men samtidig er det så klart veldig artig. Det er mange som brenner for dette, så idealismen er der ennå. Jeg jobber stort sett hele året med dette og har knapt nok hatt sommerferie på 18 år. Etter årets festival går vi i tenkeboksa.

Et navneskifte er også et tema.

– Egentlig skulle festivalen hett «Byfesten», for det er jo det den er. Om festivalen skal bli hetende det samme er også noe vi må diskutere videre, sier Østensen.

Cruiseturister i gatene: Tyske cruisebåt-turister nyter bysøndag og Båtfestival med en matbit. Fra høyre: Marco, Wiebke, Celina, Wolfgang, Birgit og Leon Fib. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Stinn Brakke: Under konserten med Rotlaus lørdag var det også stinn brakke. Foto: Staale Wattø
Stappfullt: Under visningen av VM-finalen på St. Olavsplass søndag i forbindelse med Båtfestivalen og bysøndag, var det stappfullt foran skjermen. Foto: Maria Finnøy Fagervoll