I mai i fjor ble forbudet mot bruk av vannscooter opphevet av regjeringen. Vannscooter ble fra da av sett på å være det samme som en fritidsbåt.

Men Giske kommune ønsker å innføre en lokal forskrift om bruk av vannscooter, som ble behandlet av formannskapet 18. juni. Der kom varaordfører Britt Giske Andersen (V) med et endringsforslag, som gikk på at vannscooter ikke skal være tillatt i Giske kommune. Det ble godkjent og saka er nå ute på høring.

– Jeg ønsket at det skulle komme tydeligere fram at vi ikke vil åpne for vannscootere. Vi har veldig mye vann og natur i kommunen, som vi er nødt til å ta vare på. Det som kan være morsomt for noen få, kan være til stor ergrelse for andre. Lyden av en vannscooter er ikke den jeg vil høre når jeg skal ut i naturen. Da foretrekker jeg heller en kajakk, sier Andersen.

Vil være i forkant av utviklingen

Rådmannen skriver i sin innstilling at selv om det ikke er stor bruk av vannscooter i kommunen nå, ønsker man å være i forkant av ei utvikling som er ventet å bygge seg opp over tid. Kommunen har også mottatt brev fra forskjellige organisasjoner som har bedt kommunen om å innføre en lokal forskrift mot bruk av vannscooter. Christian Hammernes er leder i Norges vannscooterforbund. Han mener kommunen ikke kan ha satt seg godt nok inn i saka når de nå ønsker et forbud.

– Det kan de bare glemme. Det ble vedtatt seks forskrifter om bruk av vannscooter i norske kommuner i fjor, men alle disse er nå opphevet fordi det ikke var hjemmel for å lage slike. Ingen av disse forskriftene var så strenge som et totalforbud som Giske kommune har lagt opp til. Det er rett og slett ikke hjemmel for å ha et totalforbud mot vannskutere, og det burde kommunen har visst, sier Hammernes.

– Jeg forholder meg til saksutredningen som administrasjonen ga til formannskapet. Det vannscooterforbundet sier var nytt for meg. Vi for bare avvente til høringen er over, sier Britt Giske Andersen.

Åpner for å se på saka på nytt

Heller ikke Giske-ordfører Harry Valderhaug var klar over at det kan bli umulig å få gjennomført et forbud mot vannscootere.

– Jeg tok for gitt at dette var noe som var sjekket av administrasjonen på forhånd. Vi ønsker å gjøre vedtak som er innenfor lovverket og forskriftene. Hvis vi har gjort noe feil i denne saka, så må vi se på den på nytt. Jeg oppfattet det slik at det var opptil hver enkelt kommune å avgjøre hvor strengt dette skulle være, sier han.

Ina Giske (Frp) sitter i formannskapet i Giske, men var fraværende på grunn av sjukdom på møtet 18. juni. Hun vil ta denne saka opp igjen på neste møte 20. august.

– Utrolig

– Jeg synes det er utrolig at de har stemt for denne saka, at de har gått inn for å diskriminere et enkeltfartøy. Jeg tror ikke dette er et forslag som holder lovmessig stand. Jeg mener folk mest mulig må stå fritt til å velge hvilket fartøy de vil bruke, så lenge de holder seg til lover og regler. Jeg ser ikke hvordan en vannscooter skal være et større problem enn andre fritidsbåter, sier Ina Giske.

Frp-politikeren mener det er åpenbart at når regjeringen opphever et forbud mot vannscootere, så skal det ikke være mulig for kommunene å selv gjeninnføre det.

Rådmann Marit Elisabeth Larssen har ikke svart på Sunnmørspostens henvendelser.

Ina Giske mener et forbud mot vann-scootere er diskriminerende. Foto: Marius Simensen
Christian Hammernes mener Giske kommune ikke kan forby vannscootere. Foto: Privat