Stikk Ut-sesongen varer fra 1. mai til 1. oktober, og i år er det første året Friluftsrådet på Sunnmøre og Friluftsrådet på Nordmøre og Romsdal har slått seg sammen. Allerede 1. juni i år var det flere registreringer i Møre og Romsdal, enn det som totalt ble registrert i 2017. Så langt er det altså registrert 289.807 turer via Stikk Ut.

– Dette er et helt fantastisk tall. Det er klart at et nydelig turvær spiller en rolle, men det at Stikk Ut nå er godt etablert hjelper også. Det har vist seg å være en stor suksess, sier May Britt Haukås i Sunnmøre Friluftsråd.

Folkehelse

– Vi når alle grupper, fra små barn til godt voksne og de som for eksempel er dårlig til beins eller har barnevogn. Det er utrolig kjekt, sier Haukås og legger til at 14 prosent av befolkningen på Nordmøre og Romsdal var Stikk Ut-brukere i fjor.

– Da snakker vi om en folkehelseeffekt som merkes. Ikke bare i form av det fysiske, men også det psykiske. Bedre humør, livskvalitet og glede.

Den suverent mest besøkte Stikk Ut turen på Sunnmøre er Lillevannet i Spjelkavik. I skrivende stund har runden 4.636 registreringer.

Lillevannet Den mest besøkte Stikk Ut turen på Sunnmøre. To ganger på to uker har noen fjernet boka ved Lillevannet. Forferdelig kjedelig, sier May Britt Haukås. Foto: arkiv

– De korte turene som er enkle å nå er en soleklar favoritt, sier Haukås. Også Høgkubben er blant de mest besøkte toppene på Sunnmøre. I skrivende stund er det 3.230 registreringer på toppen.

– Denne har vært med i toppen siden vi starta Stikk Ut for fire år siden. Det er et fantastisk turmål, sier Haukås og legger til at Stikk Ut bare gir en indikasjon på hvor mange som har besøkt de forskjellige stedene.

– Det blir sagt at vi kan gange antall registreringer med fire. Det er mange som går og ikke bryr seg med registrering av turene, sier Haukås og legger til at selv om målet er å få folk ut på tur, er registreringer bra.

– Det fine er at vi får et tall, og det er viktig når vi søker om penger. Tilrettelegginga av friluftslivet er forferdelig dyrt, men det skal fortsette å være gratis sier hun.

Merker også økning

Spjelkavik IL har selv turbøker både ved Lillevannet og på Høgkubben. De merker også pågangen.

Stabel: Slik så haugen med turbøker fra Høgkubben ut etter rekordåret 2016. Kanskje blir det enda flere i år? Foto: Sigmund Rødal

– Det er enorm trafikk. Vi hadde en nabo som telte cirka 60 personer på et punkt ved Lillevannet i løpet av 10 minutt, forteller Sigmund Rødal. 2016 var rekordår, med 31.085 besøkende på Høgkubben i løpet av hele året.

– 1. juli hadde 15.500 besøkt Høgkubben. Dersom det fortsetter med godt turvær utover høsten ligger det an til et nytt rekordår, sier Rødal som

Fjellet – en trend?

Linda Flem kan på vegne av Ålesund Sunnmøre Turistforening melde at besøket godt oppe i fjellene også har vært svært godt.

– Vi har vel tidligere ikke hatt en så god start på sesongen, som jeg kan huske i hvert fall, sier Flem som peker på flere grunner til suksessen.

På veg til Reindalseter: Det ble en pangstart på sesongen også for Ålesund Sunnmøre Turistforening. Både de betjente og de ubetjente hyttene har så langt vært godt besøkt. Foto: arkiv.

– Det ene er at snøen gikk tidlig, og folk kom i gang før. Også har det jo vært fint vær. Men ikke minst så er det jo en trend, sier Flem og viser til god markedsføring rundt aktivitet på turer som blir gjennomført.

– Det skjer nok mye via sosiale medier, sier hun og leger til at det er svært gledelig at folk kommer seg ut.

– Ikke minst at de velger å besøke områdene våre og hyttene våre. Det er lagt ned mye arbeid i dette, og da er det veldig kjekt at det har slike resultat.