Landkreditt Finans AS ble tidligere i år kjøpt opp av BNP Paribas Leasing Solutions. Torsdag 2. august møttes administrerende direktør Arne Oseberg og sjefen for BNP Paribas nye avdeling i Norden, franskmannen Fabrice Perret, på kontoret på Moa.

– Det er stort at en av verdens største banker etablerer seg på Sunnmøre, sier Oseberg, som skal lede den norske avdelingen herfra.

Mister norsk eierskap

Felleskjøpet var en av de største eierne i Landkreditt Finans, med 38 prosent av aksjene, men solgte seg ut, til BNP Paribas. Konsernsjef i Felleskjøpet, John Arne Ulvan, skrev følgende i ei børsmelding 30. januar:

«Vi gikk inn i Landkreditt Finans i en tid da det var viktig å sikre konkurranse og gode finansieringsløsninger for bonden». Dette var i 2008.

Videre skrev Ulvan at salget ville «frigjøre kapital som kan investeres i Felleskjøpets kjernevirksomhet som leverandør av teknologi og driftsmidler til norske bønder».

Men, er ikke andre samvirkeselskap som Landkreditt sammenligner seg med, som Nortura, Tine og nettopp Felleskjøpet, kjente for å framheve betydningen av norsk eierskap?

– Det er et viktig spørsmål, begynner Oseberg, og svarer retorisk:

– Hvorfor skal ikke norske bønder kunne dra nytte av deres lange erfaring?

Bildene skal vekk: Fotografiene på veggen, med norske landbruksmotiver skal tas ned. Lokalet innredes nå slik at det synes at BNP Paribas har overtatt. Her er A. Oseberg på Moa-kontoret. Foto: Tarjei Engeset Ofstad

Landbruksmaskin-leasing

BNP Paribas Leasing Solutions spesialiserer seg på leasing av driftsmidler, for eksempel landbruksmaskiner, slik Landkreditt Finans har gjort til nå. I stedet for at kunden tar opp lån for å kjøpe seg en traktor, kjøper leasingselskapet traktoren kunden ønsker, og leier den deretter ut til kunden. Det er flere alternativer for hvordan avtalen kan avsluttes. For eksempel kan det forhandles om utkjøp av objektet.

Holder til her: I dette bygget på Amfi Moa hadde Landkreditt Finans sitt hovedkontor. Drifta fortsetter omtrent som før, men nå under ny fane. Foto: Tarjei Engeset Ofstad

Første oppkjøp i Norden

Selve Landkreditt er en tradisjonsrik samvirkebedrift som ble starta i 1915, men finansdelen er ny.

– Jeg starta Landkreditt Finans i 2007. Styret mente vi kanskje var noen år for tidlig ute, for husk det var finanskrise.

Oseberg fikk likevel grønt lys for å starte leasingvirksomhet. For ett og et halvt år siden ble det starta forhandlinger om kjøp av selskapet. BNP Paribas ønsket å ekspandere til både Sverige, Finland, Danmark og Norge. Landkreditt Finans AS fremsto som et passende alternativ. Dette er til nå det eneste oppkjøpet i Norden.

– Her får vi et sterkt team, de har relevant erfaring og har vært spesialister på landbruksutstyr, noe som passer oss godt, sier Perret.

Fabrice Perret forsikrer at selskapet ikke vil forandre seg mye. Han skal jobbe fra Oslo, mens Oseberg styrer Ålesund-skuta, som vil få ansvar for mye av den norske virksomheten.

– Den eneste franske fyren blir meg, og jeg vil ikke blande meg mye i det daglige anliggende.

Perret påpeker at de er et erfarent, internasjonalt selskap, som samtidig prøver å tilpasse seg lokale forhold der de er.

Sjefen for Norden har ingen planer om å flytte medarbeidere til Oslo, og slik redusere gruppa på Moa.