Brannvesenet viser til en undersøelse som er gjennomført av Norsk brannvernforening og forsikringsselskapet Tryg. Der avdekkes det at mellom 5- og 10.000 studenter ikke har røykvarsler i boligen sin.

24 prosent av studentene forteller at de kun har en rømmningsvei, eller at de ikke vet om noen flere.

I samme undersøkelse er det konkludert med at 18,3 prosent bor i en bolig uten slukkeutstyr, eller ikke vet hvor dette finnes.

51 prosent av studentene som leier privat har ikke fått instruksjoner om brannsikkerheten av utleier.

Bli mer oppmerksom

Ålesund brannvesen ønsker derfor at studentene blir mer oppmerksomme på i hvilken grad brannsikkerheten er ivaretatt i boligen de vurderer å flytte inn i, skriver de på sin hjemmeside.

- Til høsten er det mange tusen som står i boligkø og det gjør at det dukker opp mange kreative utleiere som ser sitt snitt til å tjene gode penger på studenter som trenger husly, skriver Ålesund brannvesen som mener at det da blir viktig at studentene selv er kritiske til hva de flytter inn i.

I følge dem selv får brannvesenet i Ålesund lite bekymringsmeldinger som går på ulovlige boforhold.

- Men vi tror brannvesenet ikke ser de verste, og oppfordrer derfor studenter og publikum til å ta kontakt for å melde fra om bekymringsverdige boforhold, skriver brannvesenet og lister opp tre punkter som er viktig å se etter når man er på visning.

- At det er nok rømningsveier, om det finnes røykvarsler og om de fungerer, om du har tilgang på slokkeutstyr, skriver de.