Med valget av Harald Tom Nesvik (Frp) som ny fiskeriminister har Erna Solberg valgt det trygge framfor det fargerike. Få andre i Fremskrittspartiet kan stille med tilsvarende politisk erfaring kombinert med kunnskap om næringa enn han.

For Frp-leder Siv Jensen betyr valget at hun har fått en solid støttespiller inn i regjeringen. Nesvik har alltid stått Jensen nær, og har vært lojal mot henne og partiledelsen når det har stormet. Nesviks tid som parlamentarisk leder for partiet er også et pluss.

Den posisjonen ga ham ikke bare erfaring i en sentral posisjon i norsk politikk, men ga også god trening i forhandlinger og kompromisser. Det er ingen ulempe å ha med seg inn i en mindretallsregjering.

Erna Solberg sto i realiteten uten valg da hun før helga bestemte seg for at nok var nok. Hun aksepterte nok med en viss lettelse at Per Sandberg bestemte seg for å fratre som fiskeriminister. Dette var begynt å bli vanskelig.

Ikke bare har de seneste ukenes opprulling av omstendighetene rundt hans Iran-ferie gitt Sandberg nådestøtet, men det har også vært til skade for regjeringen. Når vi nå vet at de første bekymringsmeldingene kom alt i mai, framstår hennes «det er lov å gjøre feil» svært underlig.

Slik kunne hun ikke la det fortsette, og Erna Solberg pustet nok lettet ut da hun kunne sette Nesvik inn i regjeringen. Men hun er ikke ferdig med saka med dette. Opplysningene om at flere statsråder har tatt med tjenestetelefon til høy- risikoland, viser behov for en kraftig opprydding.

Helt ukontroversiell er heller ikke utnevnelsen av Nesvik. Nesten uten unntak har posten vært forbeholdt de nordligste fylkene. I saker som deler landet i to, vil dette bli holdt mot ham. Ett eksempel er endringene i pliktsystemet for trålerne. Symbolkraften i denne saka er stor i nord. Sandbergs forsøk på endring grunnstøtte like fort som det ble sjøsatt.

Nesvik har solid kunnskap om næringa, både fra sin egen utdannelse og fra sine 20 år som stortingspolitiker, og har alle forutsetninger for å bli en god fiskeriminister. Men han må vokte seg vel for å framstå som havfiskeinteressene sin representant. Hans pragmatiske tilnærming til politikk og evnen til samarbeid vil komme godt med.