Nå har formannskapet i Ålesund vedtatt at kommunen, som er en av investorene, skal bidra med 100.000 kroner i ny aksjekapital.

Saken ble vedtatt enstemmig uten debatt i formannskapet tirsdag denne uka.

Sunnmørsposten beklager at det ble skapt et inntrykk av at Matfestivalen var i akutt behov for penger ved å bruke begrepet «pengeknipe» i den første versjonen av denne artikkelen.

«Gir begrensninger»

Henvendelsen til kommunen kom i starten av august og det blir derfor påpekt at kommunen har hatt liten tid tll å vurdere saken grundig. Det er satt frist til nytegning av aksjer til 31. august, går det fram av sakspapirene.

Styret i Matfestivalen er i gang med en strategiprosess som avsluttes til høsten.

I den forbindelse har de kommet fram til at «selskapets manglende egenkapital gir begrensinger for videre utvikling av festivalen, og det må inn en styrking av økonomien for å sikre fremtiden for festivalen», heter det i saksutredningen fra kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal.

(saka fortsetter under)

Kan påvirke andre

Ålesunds eierandel i dag er kun på 5,13 prosent. Kommunalsjefen skriver at kommuens holdning til kapitalutvidelse kan ha vurderinger for hvordan andre aksjonærer ser på saken.

– Den Norske Matfestivalen har gjennom mange år hatt betydning for Ålesund. Samtidig viser erfaringene at det er utfordrende å bære en slik festival økonomisk, og det krever også at festivalen er i utvikling når det gjelder profil og innhold, heter det i vurderingen til formannskapet.

Det blir vist til at festivalen de siste årene har lagt om kursen til å bli mer et møtested for lokalmatprodusenter og forbrukere. Støtten på 100.000 kroner skal tas fra investeringsfondet som har en ramme på 3,2 millioner kroner.

De største aksjonærene i tillegg til Ålesund kommune er:

Landbruksselskapet i Møre og Romsdal 23 ,08 %

Norgesmøllene AS 7,69 %

Ålesund Storsenter AS 7,69 %

Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal 5,13 %

Sunnmøre Og Romsdal Fiskesalgslag 5,13

Strand Sea Service AS 5,13 %

Tine Sa 5,13 %

Ålesund Sentrumsforening 5,13 %