I samme terrengtype skal VM avgjøres om knapt 12 måneder.

– Jeg må prøve igjen neste år, sier Lundanes galgenhumortisk og tenker på at om ett år er langdistansen på VM i Østfold.

En periode var han tre minutter bak Gustav Bergman som vant. I mål skilte det 35 sekunder i svenskens favør etter 13,6 kilometer med 16 poster. – Jeg har trolig ikke tatt det beste veivalget på et av strekkene. Slik skal jeg heller ikke gjøre, sier orienteringskongen.

–Nå må jeg vel kunne slippe en del spørsmål om at det er bare å vinne når jeg starter.

På VM i Latvia for en snau måned siden han langdistansen selv med en vond mage i forkant. For to uker siden kom Olav og samboer Ida Marie Næss Bjørgul tilbake til Halden etter nesten to år i Finland. Hun er ektefødt haldenser. Ålesunderen flytta til Halden i august 2008 da han var 20 år gammel og sisteårsjunior.

Denne ukens verdenscupkonkurranser arrangeres bare tre mil fra bostedet.

– Det er ikke sikkert at jeg er like god til å se hvilke traseer som jeg bør følge i terrenget mot det jeg har vært tidligere.

I løpet av de knapt to ukene tilbake i fedrelandet ble det seks økter med orientering for komme tilbake i norsk flyt.

– Lite trening på forhånd?

– Gustav Bergman hadde færre økter enn meg.

– Det har vel også vært mye ekstra siden Ida Marie og du først kom tilbake til Halden for to uker siden?

– Klarer jeg ikke å takle en flytting, blir det i hvert fall ikke lett neste år når det også er en unge i familien.

Lundanes har åtte VM-gull. Halvparten er på langdistansen. Distansen har gjerne vært de svenske herrenes akilleshæl. Medierepresentanten for det Sverige orienteringsforbund klarer ikke å si når en svensk herre sist vant et langdistanseløp i verdenscupen.

– Innen fredag hadde i hvert ingen svensk herre vunnet et langdistanseløp i min tid i forbundet, og jeg har vært ansatt i fem år, sier Mattias Karlsson.

– Vi skal ikke bli slått av en svenske og spesielt ikke i Norge. Det viser at det må graves dypt for å vinne, sier landslagssjef Jørgen Rostrup.

Ingrid Lundanes debuterte på skogsorientering i verdenscupen. Det ble både noen minutter bom og en del tapt tid på løpingen. Førsterårssenioren ble nummer 56, 20 minutter bak vinner og verdensener Tove Alexanderson.