Mistanker om valgfusk flere steder i Sverige

Det er mistanker om fusk og feil under riksdagsvalget en rekke steder i Sverige.

VALGET I SVERIGE: Opptelling av utenlandsstemmer og sent innkomne forhåndsstemmer i Rådhushallen i Malmö onsdag.   Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Nyheter

Foreløpig er det uklart om det er hold i mange av anklagene. Men Riksdagens valprövningsnämnd har til sammen mottatt rundt 300 klager.

– De fleste gjelder riksdagsvalget, men vi har ikke rukket å gå gjennom alle, sier Cecilia Persson ved valprövningsnämnden til SVT.

Flere av tilfellene skal dreie seg om medlemmer av politiske partier som har fulgt velgere inn i valglokaler og avlukker for å hjelpe dem med å stemme.

En del tilfeller er også blitt politianmeldt, ifølge Dagens Nyheter. Både i Värmland og i kommunen Degerfors kan det potensielt bli omvalg.

Politikere politianmeldt

Degerfors kommune har politianmeldt to lokalpolitikere for utilbørlig valgpåvirkning. En av dem har angivelig tilbudt penger i bytte mot stemmer.

Først om to uker kommer valprövningsnämnden til å ta stilling til alle klagene. I mellomtiden skal Valmyndigheten telle seg fram til et endelig valgresultat basert på de avgitte stemmene.

Onsdag pågikk tellingen av forhånds- og utenlandsstemmer. I tillegg blir samtlige stemmer i tråd med regelverket talt på nytt.

Det er ekstremt jevnt i kampen om noen av mandatene. Ett mandat har hoppet fram og tilbake mellom Centerpartiet og Sverigedemokraterna flere ganger.

Fortsatt har imidlertid de rødgrønne partiene en liten ledelse på ett eller to mandater foran de borgerlige Allianse-partiene.

Ny feil oppdaget

Flere feil i opptellingen og registreringen av stemmene er blitt oppdaget i løpet av de siste dagene. Onsdag ble det kjent at drøye 1.100 stemmer fra et valgdistrikt i kommunen Höganäs var blitt feilregistrert.

Stemmer avgitt i regionvalget var blitt regnet inn i resultatet fra riksdagsvalget. Fra før var det kjent at noe lignende skjedde i et distrikt i Västra Götaland.

Feilen i Höganäs påvirker imidlertid ikke det samlede resultatet, ifølge Valmyndigheten.

Myndigheten har fått kritikk for en rekke feil og problemer i gjennomføringen av valget.