NVE: Veldig stor økning i bevegelsene ved Veslemannen

Rasfaren for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er ekstrem, og bevegelsene i fjellet økte mye natt til torsdag. Ni beboere i området er evakuert.

Videostrøm produsert av NRK Møre og Romsdal.

Rasfare igjen: Faren for ras i fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal er ekstremt stor, og bevegelsene i fjellpartiet bare fortsetter å øke. Ni beboere nedenfor fjellet Mannen er evakuert. 

Fakta om fjellet Mannen
  • Fjellet Mannen er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal, 44 kilometer sørøst for Molde og 13 kilometer sør for Åndalsnes.
  • Mannen er en del av det 3 kilometer lange Børa-Mannen-komplekset.
  • Veslemannen utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet. Dette partiet er mellom 1.100 og 1.200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.
  • Fjellet er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.
  • NVE har forsøkt å fremprovosere et ras ved å pumpe vann ned i fjellsprekken, uten å lykkes.
  • I oktober i 2014 ble flere hus og fritidsboliger under fjellet evakuert i en periode. Geologer fryktet da at det store raset skulle skje, men det ustabile fjellpartiet roet seg.
  • Også i september 2015, august 2016 og oktober 2017 var det evakuering da farenivået ble hevet til rødt.
  • Siden høsten 2014 har beboere under fjellet blitt evakuert ti ganger. Geologer har fryktet at det store raset skulle gå, men det ustabile fjellpartiet har roet seg hver gang.
Nyheter

– Vi har hatt veldig stor økning i bevegelsene. Torsdag morgen var hastigheten på det meste 65 centimeter per døgn. Det er mer enn vi har målt noen gang tidligere, sier geolog Lene Kristensen i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Disse bevegelsene er registrert i et ganske lite område i den øvre delen av fjellpartiet. I et større område av den øvre delen av Veslemannen er bevegelsene målt til rundt 15 centimeter i døgnet. Det er likevel bevegelsene i den nedre delen som kanskje er mest interessant.

– Vi har hatt betydelig økning i den nedre delen, med en hastighet som har økt fra 3 millimeter til 2 centimeter per døgn nå. Det er den nedre delen av fjellpartiet vi følger ekstra nøye med på – den styrer om det kommer til å gå et ras – i alle fall om det vil gå et stort ras, sier Kristensen.

Farenivået ved Mannen ble økt til rødt

Beboerne ved fjellet Mannen i Rauma må nok en gang evakueres som følge av store bevegelser i fjellet. Farenivået er økt til rødt.Helgapraten:

Mannen holdt på å ta livet av geologen

Lars Harald Blikra slutter aldri å elske fjell. Selv ikke etter at Mannen var nær ved å ta livet av ham i et skred.


Umulig å vite når

Det er fortsatt umulig å si når et ras vil gå og hvor store bevegelsene må være for at det skal skje. De stupbratte delene av Veslemannen gjør det umulig for NVE å gjøre eksakte beregninger. Men akselerasjonen gir gode indikasjoner.

– Når hastighetene er så store som nå, er det stor fare for ras. Samtidig har det vært relativt konstant hastighet de siste timene, så vi forventer at vi vil se enda en økning i hastighetene før raset går, sier geologen.

Slik ser det ut på toppen: Dronevideo fra Veslemannen

SE OGSÅ: Utforsk Veslemannen i 360 grader

Fram til 3-4-tiden natt til torsdag hadde det kommet 3–4 millimeter nedbør som regn siden onsdag ettermiddag. Siden da har det vært opphold. Nedbøren kom som snø onsdag kveld, men gradestokken viste torsdag morgen 0,4 plussgrader på toppen, og ny nedbør kan dermed komme som både snø og regn.

Sjuende evakuering

Ni beboere ble sent onsdag kveld evakuert fra området nedenfor fjellet Mannen etter at NVE økte farenivået til rødt. Det er sjuende gang beboerne må evakueres. Forrige gang var 10. august, og NVE varslet allerede den gangen at det ville bli flere evakueringer utover høsten.

NVE har varslet at de vil holde en pressekonferanse sammen med kommunen klokken 10 på Rauma kulturhus i Åndalsnes torsdag.

Hustad frykter beboerne må evakueres flere ganger

Ordføreren er redd at gårdagens evakuering ved Veslemannen bare er begynnelsen.