- Overraska over så stor bevegelse av så liten mengde nedbør

Det har bare regnet 10 mm siste døgn. - Men det ble en voldsom reaksjon på denne nedbøren, sier sjefsgeolog Lars Harald Blikra.

Lars Harald Blikra, sjefsgeolog hos NVE, viste bilde tatt av Veslemannen i morges. Her peker han på nedre del, som foreløpig står som en slags støttemur for øvre. Løsmassene og blokkene i øvre del holdes foreløpig på plass, men nedre del blir svakere og svakere, forklarer sjefsgeologen. 

Fra pressekonferansen: Sjefsgeolog Lars Harald Blikra, ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad og politiførstebetjent i Rauma, Sindre Mittet.  

Nyheter

Torsdag klokka 10 var det pressebrief på Rauma kulturhus med Blikra, Rauma-ordfører Lars Olav Hustad og politiførstebetjent Sindre Mittet.

Blikra forteller om en døgnhastighet på to centimeter i nedre del av Veslemannen.

- Det tok lang tid før vi varslet rødt denne gangen, fordi vi var usikre på om det kom nedbør, sier Blikra.

- Nå ble det mindre enn varslede 30 mm på et døgn og noe kom også som snø. Derfor er vi overraska over at vi fikk så voldsom reaksjon.


 

- Vil bli trasig for folk

- Når det reagerer så voldsomt av så liten nedbør, frykter vi det kan bli hyppige røde varsler framover og mange evakueringer. Det vil bli trasig for folk, sier Blikra til rbnett/smp etterpå.

 - Hvorfor ble det rødt varsel så tidlig på året i år?

- Vi tror at det blir djupt nedkjølt om vinteren, der det er frost djupt nede i fjelmassivet. I år ble det en veldig varm sommer, så oppvarminga har trengt raskere ned, sier han.


Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Veslemannen i Romsdal: Øvre del har beveget seg ca. 7 meter siden 2014

Til sammen sju ganger har NVE varslet ekstrem rasfare ved fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen. Nå håper «alle» at raset skal gå.


Støttemur

På storskjerm et bilde av Veslemannen som var tatt i morgentimene i dag.

I øvre del ser man store områder som er veldig nedknust.

- Disse beveger seg mye, det siste døgnet hadde det en hastighet på over 60 cm i døgnet, forklarer Blikra. Nederste del er mer stabil.

- Dette står som en støttemur som motstår trykket fra det som kommer over. Foreløpig har massen blitt pressa ned og ut på sidene, så spørsmålet nå er hvor lenge denne «støttemuren» klarer å motstå massene, den blir svakere for hver gang, forklarer Blikra.

- I fjor ble det gjort forsøk på å tilføre mer vann. Er det planer om noen flere kreative forsøk på å framsynde prosessen?

- Noen har før snakket om sprenging, men nå tør vi ikke sende folk dit en gang. Det blir for risikofylt å begynne å bore å sprenge, så nå ønsker vi ikke å diskutere noe lengre. Naturen får gå sin gang, sier Blikra.


Følg Veslemannen direkte

Her kan du følge det rasfarlige fjellpartiet i Romsdalen direkte. Videostrømmen er levert i samarbeid med NRK Møre og Romsdal.


Bedre boløsning

Politiførstebetnent Sindre Mittet fortalte at alle ble evakuert og at det ifølge politiets logg var oppretta sperre- og lyttepost fra sivilforsvaret.

Ifølge ordfører Lars Olav Hustad er sauene som tilhører gården under Veslemannen ikke evakuert.

- De går og beiter like under. Det ble besluttet i går at det er for risikofylt å sanke dem inn, sa Hustad.

Det er nå sjuende gang beboerne blir evakuert. Sist gang var 10. august.

- Sist ble det besluttet at kommunen leier noen campinghytter på permanent basis. Dette har fungert godt og gjort at de har en grei situasjon, sier Hustad, som hadde snakket med noen av dem i morgentimene.

- De er så klart spent på situasjonen og slitne etter å ha blitt evakuert nok en gang.