Vurderer bru som tillegg til Ålesundstunnelene

Statens vegvesen skal gjennomføre ei konseptvalgutredning (KVU) for riksveg 658 Ålesund-Vigra. Blant det som vurderes er bru på ei eller begge fjordkryssingene.

Samferdselsminister Jon Georg Dale møtte Vegvesenet på Kverve torsdag, her ser vi Håvard Austvik i Vegvesenet. 

Nyheter

I slutten av mars er rehabiliteringa ferdig i Ålesundstunnelene. Ålesundregionen er et utbyggingsområde, og Vegvesenet venter stor økning i trafikken i åra som kommer. De skal derfor vurdere sikkerhet og framkommelighet når trafikken nå vokser videre.

Hvert døgn kjører 10.000 biler Ellingsøytunnelen. 8.500 kjører Valderøytunnelen.

– Dette er det behov for. Jeg vil bestille en KVU i løpet av kort tid, sier samferdselsminister Jon Georg Dale til Sunnmørsposten.

Bru, nye tunnelløp og tilfluktsrom

Vegvesenet vil utrede tre konsepter for å opprettholde sikkerheten i rv. 658 Ellingsøytunnelen og rv. 658 Valderøytunnelen:

  1. Ytterligere sikkerhetstiltak i dagens tunneler: Dette kan blant annet omfatte bygging av brannsikre tilfluktsrom.
  2. Nye tunnelløp.
  3. Bru på en eller begge fjordkryssingene.

Håvar Austvik i Vegvesenet sammenligner med trafikken i Oslofjordtunnelen. Der er de i gang med et nytt tunnelløp, slik at det blir en tunnel for hver kjøreretning. Dette skal bedre brannsikkerheten.

Trafikken i både Valderøytunnelen og Ellingsøytunnelen er større enn trafikken under Oslofjorden.

Flybensin

Gjennom Ålesundtunnelene er det også betydelig med transport av flybensin. En brann med lengre stenging vil kunne gi store ulemper for Ålesundregionen og for Møre og Romsdal som landets nest største eksportfylke.

Vegvesenet antar at konseptvalgutredninga kan være klar i løpet av 2020. Dette avhenger blant annet av hvilke utredninger som må gjøres.

Les flere nyheter her

Dropper neppe fartsbokser

Tunnelene er ferdig rehabilitert i slutten av mars, uten at datoen er klar. Planen har vært at fartsbokser med gjennomsnittmåling da skal være installert og satt i drift.

Denne uka fortalte samferdselsministeren at han vurderer å redusere tallet på fotobokser som gjør snittmåling. Noe slikt kunne han imidlertid ikke love for Ålesundtunnelene da han torsdag morgen var innom Kverve for å møte Vegvesenet.

Trykk her for å komme tilbake til forsiden for å lese flere nyheter