Skolestreik for klimaet i Ålesund og Volda på fredag:

Venter flere hundre skolestreikende ungdommer på Sunnmøre

På fredag streiker skoleungdom over heile landet for klimaet.– Vi streiker for å signalisere at nok er nok, sier Belinda Paler i Natur og ungdom Møre og Romsdal.

Sstudenter og skoleelever demonstrerte i Dublin fredag 15. mars. Det ble gjennomført klimaprotester i byer i mer enn 100 land og på alle kontinenter. Fredag 22. mars blir det klimastreiker over hele Norge.   Foto: Niall Carson / AP / NTB scanpix

Greta Thunberg ved en klimademonstrasjon i Hamburg i mars.   Foto: Daniel Reinhardt / dpa via AP / NTB scanpix

Nyheter

– Det er vi unge som må leve videre og oppleve konsekvenser av politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken, sier Paler, som er fylkesleder i Møre og Romsdal Natur og Ungdom. Hun skal delta og holde appell i Ålesund førstkommende fredag.

Det begynte med Greta Thunberg, som valgte å streike for klimaet i Sverige i fjor. Nå har klimastreikende ungdom blitt et syn over heile verden. Fredag blir det skolestreiker over heile Norge, og det er forventet over 12.000 streikende skoleelever.

Ålesund og Volda

Forbilde: –  Jeg mener at vi som et av verdens rikeste land må være et godt forbilde for fattige land når det gjelder å kutte utslippene. Vi har hatt mange år til å gjøre det, men regjeringen deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser og rullebaner, i tillegg til å dumpe gruveslam i norske fjorder, sier Belinda Paler, fylkesleder i Møre og Romdal NU.  Foto: Privat

I Ålesund blir det streik og appeller utenfor Ålesund rådhus. Så langt har følgende organisasjoner knytta seg til: Natur og ungdom, AUF, Unge venstre, Sosialistisk ungdom, Rødt og Rød ungdom og Grønn ungdom. Det er også venta at noen fra 7. trinn på Larsgården skole kommer.

I Volda har over 250 personer meldt seg på Facebook-arrangementet for streiken i Uppheimsparken. I regi KFUK-KFUM Global sin kampanje "Sov med Erna, stå opp for klima" vil også noen overnatte utenfor rådhuset natta i forvegen.

Oppdatering: Også i Valldal blir det skolestreik, ifølge en tipser.


Hundretusener demonstrerte for klimaet

Flere hundre tusen mennesker deltok fredag i klimademonstrasjoner arrangert av ungdommer og skoleelever over hele verden.


– Vi tror at de som har trykket kommer fra nesten heile Søre Sunnmøre, sier Ingvild Sunde Stokke i Volda Natur og ungdom.

– Ifølge FNs miljøpanel må Norge redusere klimagassutslippa med 40-50 prosent innen 2030 for å nå målet om 1,5 graders oppvarming. Vi har altså bare 11 år på oss på å kutte utslippa, men regjeringa deler ut nye oljelisenser, bygger nye flyplasser og skryter av bitte små tiltak, sier Sunde Stokke.

Viktige saker i fylket blir:

- Ingen nye oljelisenser i Møre og Romsdal i 2019 (Mørebankane)

- Forbedre kollektivtransport

- Planer om giftdeponi i Rausand avvises

Les også: Dette blir ikke den første klimastreiken i Ålesund. I februar streika 7. klasse på Volsdalen skole for klimaet.

India: Skolebarn protesterte mot myndighetenes manglende tiltak mot klimaendringer i New Delhi i India.  Foto: Altaf Qadri / AP / NTB scanpix

 

Får fravær

Fylkesutdanningessjef Erik Brekken i Møre og Romsdal fylkeskommune bekrefter at elevene får fravær.

– Det er begrunna med at en politisk streik ikke er politisk arbeid, som er hjemla i opplæringslova. Sånn er det, dessverre, sier Brekken.

En ringerunde som NRK har gjort til alle landets fylkeskommuner viser at de fleste gjør det samme. Bare Buskerud og Oslo har avgjort at det er opp til rektorene på den enkelte skole. De anbefaler rektorene å bruke skjønn, skriver NRK.

Sunde Stokke og Paler håper det kommer mange – til tross for at en får ugyldig fravær for oppmøtet.

– Om de voksne virkelig bryr seg om framtida vår, burde de engajsere seg i klimapolitikk – ikke fortelle oss at vi må være på skolen, sier Sunde Stokke i Volda.

– 10 prosent fravær hindrer ikke oss fra å kjempe for vår framtid, sier Paler.


Klimaprotester i 89 land

Ungdommer og barn planlegger klimaprotester på 1.057 forskjellige steder i 89 land fredag. Også i Norge holdes det flere demonstrasjoner.

 

Klima-Greta ga EU marsjordre

EU måtte stå skolerett da klimaaktivisten Greta Thunberg (16) kom til Brussel. Tusenvis av belgiske elever skulket skolen for å marsjere sammen med henne.