Cruiseskipet "Viking Sky" blir evakuert ved Hustadvika

Stor redningsaksjon pågår etter MAYDAY-melding fra cruiseskip ved Hustadvika. Evakueringen fortsetter søndag morgen, skipet er på veg til Molde.
Nyheter

Cruiseskipet «Viking Sky» har fått trøbbel ved Hustadvika i uværet lørdag ettermiddag.

- Cruiseskipet Viking Sky meldte klokka 14.00 MAYDAY og har fremdriftsproblemer i dårlig vær. Driver mot land. HRS har sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet. LRS Møre og Romsdal har etablert mottak på land, melder Hovedredningssentralen klokka 15.05.

Det er Hovedredningssentralen som koordinerer hjelpearbeidet, med bistand fra politi.

Nødetatene samles ved Brynhallen

Idrettshallen i Fræna er samlingsted for de evakuerte fra cruiseskipet Viking Sky.


Ifølge Marine Traffic er skipet på vei sørover mot Stavanger. Skipet seiler under norsk flagg, og ble bygget i 2017.

Trafikkdata fra Marine Traffic viser at skipet klokka 14.45 ligger veldig nære Hustad, og med 3,8 knops fart.  Det ligger tre andre fartøy i nærheten, fiskebåten Fiskenes, Holmfoss og Bergen Viking. Det blåser i øyeblikket stiv kuling fra vest i området.

Klokka 14.50 er farten nede i 0,3 knop. Samtidig har skipet beveget seg noe nordover, utfra land.

Det var Romsdals Budstikke som først meldte om saka. Romsdal Budstikke viser til en mann som bor på stedet, og som opplyser at skipet har satt ut anker.


 

Evakueres

Klokka 14.58 melder politiet at de 1300 passasjerene blir evakuert til land. Skipet har motorproblemer, skriver politiet.

Fræna kommune har satt krisestab, opplyser ordfører Tove Henøen til Sunnmørsposten.

Sunnmørsposten har ikke lyktes i å få kommentar fra hverken politi eller hovedredningssentral.

– Skipet kommer seg ikke videre, og har motorproblemer, sier operasjonsleder Tor André Franck Gram ved politiet i Møre og Romsdal til rbnett.no.

Se passasjerenes egne videoer fra skipet

Flere av passasjerene filmet og tok bilder dra dramaet på «Viking Sky» og la dem ut på sosiale medier.


Øyenvitner forteller til rbnett at cruiseskipet har satt ut anker.

- Skipet ligger nært land. Akkurat nå er det en hagl- og snøbyge. Det henger to helikoptre over skipet. Det snakkes her om å evakuere passasjerene. Det er kommet til en del båter som ligger på utsida av cruiseskipet. De får nok ikke gjort noe på grunn av uværet. Det har samlet seg en 8-10 utrykningskjøretøy her ved Brynhallen som ligger mellom Hustad og Farstad. Helikopteret har vært ved skipet i 15 minutter. Ikke noe som skjer akkurat nå, sier Oddbjørn Harnes som er på stedet til Sunnmørsposten.


 

Redningsaksjon

Skipet ruller av og til voldsomt fra side til side. Det er kraftig sjø og skipet ligger nært land. Det ser ut som at de har fått ut anker.

Rbnetts reporter melder klokka 15.50 at helikopteret med de første evakuerte er ankommet Brynhallen

Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til Sunnmørsposten at redningsaksjonen pågår uten problemer.

- Fræna kommune bistår politiet og har stilt opp med sine ressurser i Brynshallen. Per klokka 16.30 var de første 100 passasjerene kommet i land.

Nødetatene samles ved Brynhallen

Idrettshallen i Fræna er samlingsted for de evakuerte fra cruiseskipet Viking Sky.


- En av personene har lettere skader, opplyser HRS på Twitter. VG melder at fem passasjerer er kjørt til sjukehus. Det er ikke meldt om alvorlige personskader, opplyser politiet.

Oddbjørn Harnes sier tre helikoptre deltar i redningsarbeidet.

- De henger i lufta og venter på tur. Så heiser de opp passasjerer og flyr inn til land.  Baugen på skipet beveger seg i den grove sjøen, sier Harnes.

På grunn av store bølger er det ikke hensiktsmessig å evakuere personer i båter, opplyser operasjonsleder Tor André Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.


Redningsskøyter snudde: – Brutale forhold

Måtte gå til land av hensyn til egen sikkerhet.


Taubåter på veg

Ut ifra kartdata ser vi at KV Njord er ved cruiseskipet nå. Taubåten Vivax er på veg nordover fra Aukra. I tillegg er fire supplyskip på veg sørover mot Hustadvika.

Ifølge rbnett er det store taubåter på veg for å trekke Viking Sky ut i roligere farvatn. Men det vil ta en stund før de er framme ved cruiseskipet.

Det opplyser pressetalsmann Erling Knutsen ved Hovedredningssentralen til Rbnett.


 

– Det er store båter som trengs til dette. De kommer fra Trondheim og Bergen, men det vil ta flere timer før de er framme, sier Knutsen til avisa.

Cruiseskipet har mistet motorkraften på minst en motor.

– Det jobbes nå med å få i gang de andre motorene på skipet. Vi vet ikke hvor mange det dreier seg om. Skipet ligger for anker. Det er ikke gått på grunn, sier Knutsen videre.

– Er redde

Fem helikopter deltar nå i arbeidet med å evakuere passasjerene. Passasjerene må heises opp i helikopteret en for en. Etter det Rbnett har fått opplyst er evakueringen vanskeliggjort fordi passasjerene er redde for å bli heist opp i line til helikoptrene.

– Det har vi ikke opplysninger om, men vi kan ikke avvise at det stemmer,  sier Knutsen. Helikoptrene tar 15-20 passasjerer på hver tur.

Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip

Janet Jacob, som ble evakuert fra cruiseskipet Viking Sky, sier til NRK at situasjonen er det mest skremmende hun har opplevd.


– Vi har fått opplyst at redningsarbeidet går greit, men at det tar lang tid, fordi passasjerene må heises opp en og en, sier Knutsen.

– Er det aktuelt å bruke livbåter til evakueringen?

– Så langt har det ikke vært aktuelt, sier Knutsen til rbnett.

Det jobbes samtidig med å få i gang den andre hovedmotoren.

Klokka 17.36 ber politiet om at folk gir plass til utrykningskjøretøy og evakueringsbusser.

- Akkurat nå opplever vi at skuelystne sperrer for innsatsen.

Klokka 18 kan vi se at cruiseskipet har kommet seg lenger ut fra land og ligger nå omtrent ute ved den opprinnelige kursen skipet hadde på veg sørover, 4-5 km fra land.  Kystvaktskipet KV Njord og en taubåt ligger like ved skipet.

Evakuerte på plass i Molde: – Det mest skremmende var å bli heist opp i helikopteret

Det engelske ekteparet Esther (73) og Derek Browne (76) var blant de første som ble evakuert fra Viking Sky.


HRS opplyser klokka 18.24 at skipet holdes stabilt.

- Evakuering pågår fortløpende. Åtte personer er lettere skadd og i land. Ellers ikke meldt om skadde eller savnede, opplyser Hovedredningssentralen.

Klokka 19.36 melder HRS at lasteskipet "Hagland Captain" har mistet motorkraft og fått slagside i samme område som Viking Sky.


Ny båt må evakueres i Hustadvika

Politiet i Møreog Romsdal melder at en fraktebåt med et mannskap på ni personer har fått motorstans i Hustadvika lørdag kveld.


- Dette betyr at evakueringen fra cruiseskipet blir noe forsinket, men alle om bord der anses som trygge.

Tre alvorlig skadet

Helse Møre og Romsdal opplyser i en oppdatering i kveld at det nå er 10 skadde hvorav tre er alvorlig skadd i cruisedramaet på Hustadvika. Den ene fraktes videre til St. Olavs.

I en pressemelding kommer det fram at fem skadde er fraktet til Kristiansund sjukehus. To av disse er alvorlig skadd.

- 5 skadde er fraktet til Molde sjukehus. Av disse er en alvorlig skadd. Vedkommende transporteres videre til St.Olavs hospital, opplyser Helse Møre og Romsdal.

Dramaet i Hustadvika:

– Vi er veldig takknemlige

– De fortalte oss om situasjonen forløpende. Vi fikk vite at en motor var nede, og at vi måtte forberede oss på å bli evakuert, forteller ekteparet Mary Jo og Gary Peters fra New York.


Helse Møre og Romsdal har økt beredskapen på grunn av cruiseskipet Viking Sky. Det er oppretta krisestab sentralt i AMK, og det er også etablert lokal kriseledelse ved sjukehusene i Molde og Kristiansund som overvåker situasjonen, opplyser helseforetaket.

Evakueringen fortsetter

371 personer er evakuert fra cruiseskipet Viking Sky i Hustadvika i Møre og Romsdal, ifølge Fræna kommune.

Varaordfører Jan Arve Dyrnes i Fræna kommune informerte om situasjonen på en pressekonferanse søndag morgen.

– ​371 er evakuert fra båten. Dette tallet vil endre seg utover dagen, sier han ifølge NTB.

Evakueringen skal etter planen fortsette søndag.

– Vi har ingen annen informasjon enn at det skal skje, sier varaordføreren.

17 personer er sendt til sykehus, ifølge kommunens siste informasjon.

​Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans i 14-tiden lørdag. Natt til søndag har arbeidet med å evakuere de om bord pågått for fullt. Lørdag kveld fikk mannskapet start på tre av fire motorer. Skipet har tatt opp ankrene og er på vei ut fra land og skal videre til Molde.


Nødetatene samles ved Brynhallen

Idrettshallen i Fræna er samlingsted for de evakuerte fra cruiseskipet Viking Sky.