Reketråler tatt i arrest i Russland

Frysetråleren Arctic Swan ligger onsdag til kai i Murmansk. Skipet skal å ha blitt hentet inn etter å ha fisket i russisk sone.

Arctic Swan er tatt i arrest i Murmansk. Arkivfoto 

Nyheter

Det var avisa Vestlandsnytt som første meldte om saka. Avisa har vært i kontakt med adm. dir. for Fiskebåt, Audun Maråk. De jobber med å få oversikt over situasjonen, og kommer med mer informasjon etter hvert. Remøy Rederi vil ikke kommentere saka på nåværende tidspunkt.


– Remøy rederi står overfor ei heilt anna problemstilling

Arctic Swan er i arrest i Russland. Odd Kristian Dahle forklarar kvifor.


Tråleren skal i hovedsak være eid av sunnmøringen Einar Jan Remøy via selskapet Arctic Swan As som er registrert i Alta.

Arctic Swan er en frysetråler som fisker etter reker og kvitfisk. Rederiet har kontor i Ålesund. Coldwater Prawns of Norway står for salget av reker fra tråleren som er 64 meter lang og 14,6 meter bred, ifølge Vestlandsnytt.

Utenriksdepartementet bekrefter at fartøyet er tatt i arrest.

– Utenriksdepartementet er kjent med at reketråleren Arctic Swan er tatt i arrest i Murmansk. Generalkonsulatet i Murmansk gir konsulær bistand til kaptein og mannskap, og er i kontakt med skipet sin agent på stedet. Vi venter nærmere informasjon i saka fra russiske myndigheters side, opplyser pressetalsperson Astrid Sehl i UD til nett.no.

Dette er ruten til Arctic Swan de siste tre døgn. Kilde: Marine Traffic  Foto: Skjermdump

Ved godt mot

I en pressemelding på hjemmesidene til bransjeorganisasjonen Fiskebåt kommer det fram at fartøyet hadde kun vært i fiske i få dager og måtte avbryte fisket på grunn av motorproblem.

– Fartøyet har rapportert korrekt kvantum, men det er usikkerhet knyttet til korrekt anvendelse av omregningsfaktor. Vi håper fartøyet raskt kan komme i fiske igjen, sier reder Einar Jan Remøy til Fiskebåt.

Han presiserer at i den grad det er gjort en formalfeil, så må rederiet ta ansvaret for det, men poengterer at det er rapportert inn korrekt kvantum for de få dagene som Arctic Swan var i fiske i russisk sone.

Remøy viser til at mannskapet har det bra og er ved godt mot.

Mistenkt for ulovlig fiske

NRK har vært i kontakt med Konstantin Pogadajev, talsmann for grensestyrkne i den føderale sikkerhetstjenesten i Russland (FSB). Han sier at tråleren ble stoppa i russisk sone i Barentshavet mistenkt for ulovlig fiske. Ifølge NRK sier Pogadajev at båten ikke er i arrest og at kapteinen frivillig gikk med på å gå til Murmansk for nærmnere undersøkelser.

I 2017 lå reketråleren Remøy i arrest i tre uker i Murmansk:


Reketråleren Remøy:

Norsk tråler holdes tilbake i Murmansk

En norsk tråler blir holdt tilbake av russiske myndigheter og ligger ved kai i Murmansk.Reketråleren "Remøy" tatt i arrest i Russland:

- Norske myndigheter følger saken nøye

Det er fremdeles ingen løsning i saken der herøytråleren «Remøy» er beskyldt for tjuvfiske i russisk sone.Utenriksministeren må svare om tråler i arrest

Senterpartiets Liv Signe Navarsete ber i et skriftlig spørsmål om svar fra utenriksminister Børge Brende om hva han gjør for å få frigitt reketråleren "Remøy".Remøy-saken opp i Stortinget

Reketråleren Remøys skjebne blir nå tatt opp i Stortinget. Liv Signe Navarsete (Sp) vil be utenriksminister Børge Brende (H) om svar på hva han vil gjøre.Reketrålaren Remøy er fri frå arrest

I ei pressemelding blir det opplyst at reketrålaren Remøy frå Herøy er på veg til Tromsø etter drøyt tre veker i arrest.«Remøy» får millionbot fra Murmansk

Får bot på nesten 30 millioner etter at Fiskeridirektoratet krysset feil på skjema.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter